Всяка година великолепният град в Турция Истанбул привлича многоброен брой туристи на Фестивала на лалето. Цветната приказка, в която се превръща, ни въвлича в един вълшебен свят. Цветовете и мирисът ни омайват, а цялата красота сякаш променя светогледа ни.

Лалето се свързва с пролетта, когато животът се пробужда, пробуждат се надеждите ни, пробужда се и любовта. Само трябва да им се отдадем и да изживеем магията, да оставим цветовете да ни обгърнат, а красотата да ни опияни.

Това омайно цвете е пренесено преди векове от Азия, а по-късно става и символ на Турция. Култивира се в градините на двореца Топкапъ, където се правят кръстоски между различни видове семена - произвеждат се собствени сортове. 

Цветето навлиза дотолкова в културата и бита, че периодът на най-голям разцвет на Османската империя е известен като "Епохата на лалетата". През този период лалето е изнесено за Европа.

Днес Турция, стремейки се да си върне старата слава на страната на лалетата, вече няколко години провежда Фестивала на лалето, а цветните пътеки придават допълнително очарование на космополитния град Истанбул.

Всяка година в един от най-големите паркове - Емирган, се садят над 200 вида лалета и над 2 млн. цветя. Тук може да видите също и японска вишна, с красиви розови цветове, както и изкуствено езерце с лебеди – бял и черен. Разбира се, не може да пропуснем и красивата гледка към Босфора, която неизменно спира дъха.

Интересна е и историята, свързана с името на парка. След превземането на Багдад, султан Мурад IV взима багдадския управител при себе си. Бидейки голям интригант, той успява да му се хареса и да го убеди, че може да му направи вълшебни градини. Така емирът получава голяма земя на Босфора. Той обаче не е харесван от населението, което го наричало "лошия емир". Затова впоследствие градината започва да се нарича градината на "лошия емир". Оттук идва и името на парка - Емирган.

На красивите цветя може да се насладите и на доста други места из града. Едно от тях е площад Султанахмед, на който се намира една от най-запомнящите се джамии в Истанбул - "Синята джамия", а в близост е шедьовърът на византийското изкуство - музеят "Света София". Не ги пропускайте!

Да посетите Истанбул по време на Фестивала на лалето е спиращо дъха изживяване. Веднъж отдали се, няма да имате насита, а градът на Босфора ще ви очаква да се завърнете отново.