Прелитайки над аржентинските пампаси, човек може да остане поразен, когато поглеждайки надолу, зърне гигантска зелена китара в полето. А това огромно ландшафтно произведение на човешките ръце наистина се вижда възможно най-добре от въздуха. 

Гората и градината във формата на китара не са дело на извънземни, а проект на местен фермер на име Педро Мартин Урета. Той засажда растенията в продължение на няколко десетилетия в памет на любимата си съпруга Грасиела Ярайсос. 

Снимка: NASA/The Earth Observatory

Този израз на любовта е източник на огромна радост за местните хора, като е достатъчно известен, за да бъде документиран и от спътниците на НАСА.

Още през 70-те години на миналия век младата съпруга и майка Грасиела лети със самолет над живописния селскостопански пейзаж, който предлагат пампасите на Аржентина. Тогава тя забеляза, че по случайност фермата долу прилича на ведро за мляко.

По-късно тя пита съпруга си - фермера Урета, дали могат да оформят тяхната ферма във формата на китара като знак на любовта й към музикалния инструмент. 

Снимка: NASA/The Earth Observatory

Според информация в Condé Naste Traveler Урета й казал: "По-късно ще говорим за това, нека говорим по-късно." За съжаление, този ден никога не настъпил… Грасиела починала внезапно през 1977 г. на 25-годишна възраст, след като колабирала с мозъчна аневризма, докато била бременна.

Съкрушени, Урета и четирите му деца започнали през 1979 г. да създават гората и градината във формата на китара, за да почетат паметта на покойната Грасиела. Така със собствените си ръце семейството засадило над 7000 дървета.

Контурът на китарта е направен от кипариси, както и звездовидният отвор под струните. Самите струни пък са направени от евкалипти. През десетилетията семейството не спира да се грижи за гората, която се простира на повече от километър.

Днес китарата се вижда в Google Earth, където може да откриете коментари на потребители от цял свят, останали трогнати от историята на Урета и Грасиела. Дори НАСА е документирала символа на любовта им с интрумента ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) на сателита Terra. 

За съжаление Урета никога не е виждал лично китарата отгоре, тъй като се страхува да лети, като я е зървал само от снимките на приятели. Десетилетия по-късно Урета отново среща любовта, но паметникът, който създава в знак на почит към покойната си съпруга, остава сред най-трогателните, които някога сме виждали.