Искате ли да избягате от работата, стреса и ежедневното напрежение? Мечтаете ли за дълга почивка на самотен остров? Или предпочитате кратки пътешествия, но по-често?

В името на психичното си здраве не само трябва да почивате регулярно, но също така и да сменяте обстановката. Това според специалисти помага в борбата със стреса. 

  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България

Според годишното проучване на Enterprise основните причини хората да имат нужда от повика са:

стресът (43%)
негативните новини (39%)
напрежение от социалните медии (24%)

В резултат на това 85% от анкетираните заявяват, че планират да кратки пътувания през уикенда. 

От гледна точка на зареждането с емоции по-кратките ваканции са по-силни и наситени от дългите. За да се убедите в това, замислете се колко пъти сте наваксвали липсата на дън през седмицата със спане през целия уикенд.

Този вид почивка ви кара да се чувствате добре към момента. Но в дългосрочен план дори спане през целия уикенд не може да замени здравословния регулярен сън през цялата седмица.

Снимка: Петя Кокудева

Ето какви са плюсовете и минусите на дългата и кратката ваканция. 

1. Голяма част от щастието и удоволствието на една почивка е в нейното планиране. В този смисъл по-дългата почивка, която е и по-дълго чакана, носи емоции още преди да се е случила.

2. По-кратките почивки са по-лесни за планиране и по-евтини. Много хора се стресират от сложното и скъпо планиране на едно дълго пътуване. Първоначално има големи очаквания, но често напрежението им пречи да изживеят почивката си пълноценно.

3. Има по-голяма вероятност неподходящите метеорологични условия да провалят кратката почивка. Ако сте някъде на море за 3 дни, може да вали през цялото време. По-малка е вероятността това да се случи, ако останете седмица или две.

4. Хората успяват да се изключат от ежедневния стрес по-добре, когато са на дълга почивка. Това им дава възможност да влязат в новия ритъм.

5. При кратките пътувания обаче хората знаят, че имат само няколко дни и влагат всичко от себе си, за да си изкарат добре.

6. Кратките ваканции обикновено са на по-близки разстояния. Това означава спестени пари за бензин или билети.

Снимка: iStock

7. Дългите почивки обаче ще ви позволят да се насладите на удоволствията и по пътя.

8. По-малко време извън дома означава по-малко притеснения. Често се случва след дълга почивка да се приберем у дома, където да е станало наводнение, кражба или друг инцидент.

9. Дългата почивка обаче ни позволява поне докато сме някъде другаде, да забравим за проблеми от ежедневието като стари тръби на водопровода, нужда от външна изолация и т.н. 

Снимка: facebook.com/pg/3rdHome