Първи април е неофициален празник, познат по света като Ден на шегата. Но има други 10 празника на този ден, за които дори не подозирате. 

Ето какви национални и международни поводи се отбелязват в първия ден на април:

1. Световен ден на четенето

Снимка: iStock

Този ден се отбелязва всяка година на 1 април. Има за цел да събуди страстта към четенето сред по-младите. Непрекъснатата поява на все по-интересни предавания на екрана са направили четенето да изглежда доста скучно и старомодно за децата. Днес е идеален ден да купите книга на децата си или пък защо не и за вас самите?

Интересен факт: Първата книга, написана някога произхожда от епохата на Месопотамия. По това време върху глинени плочки са правени знаци с писменост, известна като „клинопис“. Изкуството на писане е развито около 5400 г. пр. н. е., като първото литературно произведение е „Химн на храма Кеш“, сочи National Today.

2. Ден на глупака

Той се празнува ежегодно на 1 април в Сан Франциско, САЩ. На този ден желаещите се събират в Сан Франциско, за да посетят известния Парад на глупаците, да покажат необичайните си костюми и да се забавляват заедно. Уличното шествие има и своя публика. Тя се насърчава да влезе в духа на празника, тоест трябва да се държи глупаво. Обикновено парадът на Денят на глупака е съпроводен от барабани и песни от хор. 

Интересен факт: Денят е подходящ да се освободите от задръжките си и да бъдете по-смели, диви и защо не малко глупави. Важно е да няма странични ефекти и вреди за околните.

3. Ден на природата

Снимка: istockphoto.com

Това е ирански държавен празник, който се чества на 1 април през високосните години. В иранската култура той се отбелязва на 13-ия ден от „Фарвардин“ - първият месец от иранския календар. В този ден иранците излизат да се забавляват на открити пространства.

Интересен факт: Оригиналното име на празника е „Sizdah Be-dar“, което означава „отърваване от числото 13“. В Иран, както и в много други култури по света, числото 13 е зловещо. Иранците вярват, че като излязат на пикник, на 13-ия ден от отбелязването му, те отхвърлят целия си лош късмет.

4. Национален ден на хляба

Снимка: ХлябиSoul

Денят на хляба с квас е ежегодно събитие, което се отбелязва на 1 април в чест на дългата история на производството му. Хрупкавият хляб с остър киселинен привкус се смята за един от най-уникалните такива. Хлябът традиционно се произвежда чрез ферментация на тестото с помощта на лактобацили и дрожди. При типичното му производство тези лактобацили превъзхождат дрождите в съотношение 100 към 1 и предизвикват образуването на киселини, които придават на хляба тръпчивост.

Интересен факт: Френските пекари са отговорни за въвеждането на процеса на ферментация, който придава на хляба отличителния му кисел вкус в Северна Америка. Процесът на приготвяне е внесен за първи път в Северна Калифорния по време на Златната треска.

5. Национален ден на лоялността

Снимка: iStock

Той е посветен на всички хора, които носят името Loyal. То е с английски произход и обикновено се използва като неутрално по отношение на пола. Значението му може да се тълкува като вярно или истинско. Това е едно от малкото имена, които имат корен от добродетелта. Въпреки че се смята за рядко срещано, то е вдъхновяващ избор на име за дете.

Интересен факт: Името е използвано 4306 пъти между 1880 и 2018 г. сочи публичната база данни, поддържана от Администрацията за социална сигурност (АСС).

6. Национален ден на поздравителните картички

Снимка: iStock

Поздравителните картички са мил и внимателен начин да покажете на близките си, че мислите за тях. Изпратете им днес! Може и виртуална такава. Началото на празника поставят древните китайци. Ранните египтяни са разменяли поздравления върху папирусови свитъци, а скоро след това в Европа са се търгували ръчно изработени хартиени поздравителни картички. Германците пък първи отпечатват новогодишни поздравителни картички върху дърворезба.

Интересен факт: До 50-те години на ХХ век поздравителната картичка е ръчно изработен скъп подарък, но благодарение на напредъка в печатните технологии и по-ниските разходи за доставка, това се променя.

7. Ден на библиотеката

Снимка: Unsplash/Jaredd Craig

Този ден се чества в различни дни, но винаги през първата половина на годината. През 2024 е на 1 април. Денят включва споделяне на снимки, свидетелства и данни за библиотеките, за да се покаже тяхното неизмеримо въздействие върху общностите и обществото.

Интересен факт: Денят е възможност да се разкаже за това колко много книги се заемат всяка седмица, на колко хора библиотеката помага да си намерят работа и как съдейства на учениците да изпълняват домашните си.

8. Ден на дантелата

Снимка: iStock

Това е международен празник, който се чества всяка година на 1 април. Изкуството на плетене с конци за изработване на деликатна дантела е известно по цял свят. Тази стараи фина техники за изработване на дантели е популярна и в България. Хората отбелязват този ден, като споделят хобито си със семейството и приятелите си и хапват вкусен шоколад.

Интересен факт: Плетенето на една кука е интересно, но много прецизно занимание. 

9. Ден на ядливите книги

Снимка: iStock

Чували ли сте за израза „Изяж книгата с корицата“. Е, този ден е най-подходящ за това. За първи път този ден се отбелязва през 2000 г. Денят на ядливата книга е международно събитие, на което се създават, представят, фотографират и консумират ядливи книги. 

Интересен факт: Ядливите книги са писани не само от поети, но и от готвачи и гастрономи. Те разкриват нови и интересни рецепти.

10. „Остави тютюна“

Снимка: iStock

Националният ден за действие „Остави тютюна“ е ден за активна борба с тютюнопушенето. В него участват учители, деца, защитници на здравето. Те се обединяват и организират събития, с които повишават осведомеността за високите нива на тютюнопушене в своите общности, насърчават децата да не пушат и се опитват да прокарат законодателство срещу тютюнопушенето. Денят се организира от Кампанията за деца без тютюн и първоначално се е наричал „Ден на изританите задници“, който се провежда за първи път през 1996 г.