Иска ви се да пътувате, да разгледате интересни места, но все не ви стигат парите? Не е нужно пътешествието ви да струва цяло състояние. Далечни острови, като Шри Ланка, или по-близки европейски страни, като Полша - вижте десетте дестинации, които избрахме, и оказва се, са изключително достъпни. За по-малко от 40 лв. на ден, можете да платите не само хотела си, но и да се насладите на традиционни кулинарни предложения. На някои места в цената са включени допълнителни екстри като безплатна закуска и Wi Fi, а дори и уроци по салса. Цените са проверени в ранния юли от различни сайтове с бюджетни оферти като hotwire.com, expedia.com, priceline.com, momondo.com.

Тайланд

Снимка: iStock

Тайланд е може би е едно от най-евтините места. Независимо къде ще отседнете в страната – Банкок, Чианг Май или о-в Пукет, тук ще откриете хостели за по 2 долара на вечер, както и тайландски нудли за около долар. 

Виетнам 

Снимка: iStock

Още една красива дестинация, която няма да ви разори е Виетнам. В Ханой и Хошимин има страхотни ресторанти и изключително достъпни места за спане. Цените на хотелите започват от 3 долара на вечер. Може да хапнете традиционната виетнамска супа Фо с пилешко, свинско или телешко за по малко от 2 долара.

Индонезия

Снимка: iStock

Впечатляваща страна, съставена от хиляди острови, Индонезия е още една дестинация, в която можете да почивате за малко пари. Стаите започват от 5 долара на вечер, като това включва закуска и безплатен Wi Fi. В центъра на Бали пък ще откриете нудли и ястия с ориз за по два-три долара.

Шри Ланка

Снимка: iStock

Шри Ланка е островът мечта на всеки пътешественик с ограничен бюджет. Тук можете да отседнете в къщи за гости (емблематични за страната), като те са на цена под 7 долара на вечер. За по-малко от долар пък може да се насладите на вкусни традиционни ястия.

Египет

Снимка: iStock

Египет - земята на пирамидите и други забележителности, е в задължителния списък на много пътешественици не само заради красотите си, а и заради достъпните му цени. Хотелите стартират от 12 долара на ден, а храната от кафенетата е между четири и десет долара. За да спестите пари е важно да избягвате ресторантите край забележителностите, тъй като там цените са доста по-високи.

Полша

Снимка: iStock

В сравнение с други европейски страни като Франция, Италия и Испания, Полша (богата на история и красива архитектура) е истински достъпна за приключенци. Тук, може да преспите в хотел с две звезди за около 10 долара на вечер. За около 3 долара пък може да се нахраните добре в някое близко кафене.

Гърция

Снимка: iStock

В Гърция ще откриете огромно разнообразие от евтини хотели и ресторанти. Дори на един от най-забележителните гръцки острови – Санторини, можете да отседнете в някои места за по 14 долара на вечер. За обяд пък, вместо да се храните в ресторант (по-евтините излиза по около 17 долара), можете да се насладите на традиционния гирос за пет долара.

Колумбия

Снимка: iStock

Колумбия се превръща в изключително популярна дестинация, заради интересната култура, евтиния престой и храна. В южната част на страната, в град Кали (столицата на салса танците), стартовата цена на двойна стая е около 10 долара, като това включва дори ежедневни уроци по салса.

Непал

Снимка: iStock

Централна хималайска страна пълна с безкрайни природни забележителности, Непал е една от най-слабо развитите държави в света. Цената на хотел в Катманду започва от 9 долара на вечер, като това включва закуска и безплатен Wi Fi.

Индия

Снимка: iStock

Индия е едно от най-евтините места за пътуване - в столицата, Ню Делхи, има хотели за по 10 долара на вечер. Южноазиатската страна е и една от малкото, където може да се насладите на вкусна храна в голямо количество, при това на ниска цена.