Помните ли играта Pokemon GO, която завладя света преди няколко години? Сега изглежда, че манията да се разхождаме по улиците и да търсим странни същества ще се завърне, благодарение на играта Wizards Unite, която съживява света на Хари Потър. Потенциалът за успех е огромен, като се има предвид, че феновете на магическата поредица на Джоан Роулинг са едни от най-отдадените на манията си.

Какво представлява играта?

Историята донякъде е вдъхновена от филма по сценарий на Роулинг „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Тайният свят на магьосниците е заплашен от разкриване, след като много магически предмети, животни и хора са разпръснати по света. Цялата магьосническа общност (а това сме ние, играчите) трябва да обедини усилията си, за да могат всички разпръснати неща да се върнат по местата си.

Министерството на магията е снабдило доброволците със специална карта, която показва къде се намират магическите елементи в мъгълския (немагически) свят. С помощта на GPS, участниците в играта ще обикалят реални улици, за да търсят измислени същества.

Така изглежда районът на НДК на магическата карта

Най-впечатляваща е технологията за добавена реалност, която наслагва елементите от света на Хари Потър върху реалността. Несравнимо усещане за всеки фен е да види Хагрид в хола си или тестрол (скелетоподобен крилат кон) пред НДК.

Целта, разбира се, е да се съберат всички магически предмети и животни.

Внимание: Опасност!

Опитът с трагичните случаи покрай Pokemon GO (няколко души загинаха, опитвайки се да съберат чудовищата) е принудил създателите на играта да сложат постоянни предупреждения за опасността от липсата на внимание в реалния свят. Играта ни предупреждава да се оглеждаме, когато пресичаме, да не скачаме от високи места, да не шофираме, докато играем, да не излизаме по средата на улицата и други подобни.

Фенове на Хари Потър ловят магически същества в парка до Народното събрание

Не е ясно доколко тези предупреждения имат някакъв ефект, защото вчера станах свидетел на група фенове, които минаха целия център на София, без да отлепят носове от телефоните.

Това не е първата мобилна игра по Хари Потър

Всъщност това е втората игра, която феновете на магическия свят могат да играят на телефоните си. Първата излезе преди около две години, превърна се в най-сваляната игра за броени часове и после загуби 80% от феновете си едва за няколко месеца. Като един от тези фенове се надявам, че новата игра ще се окаже по-добра (поне засега изглежда така) и ще създаде приятни и безопасни преживявания за всички нас.