За нещастие и тази година станахме свидели на шокиращи репортажи, отразяващи празненствата на абитуриентите в центъра на столицата - но нека отдадем този екстаз на натрупаното напрежение от последната година, силно белязана от пандемия, карантини, локдауни, затворени заведения, затворени хора вкъщи и онлайн обучение, разбира се.

Една прекрасна инициатива за пореден път внася лъч просветление в умовете на всички, на които тепърва предстои да навлязат в големия живот - "12 писма до дванадесетокласниците" на Емилия Славова. Кампанията започна на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - като в продължение на две седмици всеки ден излиза по едно писмо от известни български писатели, актьори, художници, общественици.

Днес Стефан Вълдобрев отправя силни думи в едно от писмата в инициативата - вижте по-долу част от писмото, което обичаният театрален и киноактьор, режисьор, музикант и фронтмен на "Обичайните заподозрени" написа до абитуриентите.

"Познавам ви добре. Впечатлен съм от вашата проницателност, от вашата вглъбеност, от зрелостта ви. Последната ненормална година на хаос, локдауни и пандемия ви направи още по-силни, защото видяхте, че "там горе по върховете" стоят едни слаби и объркани хора. Разбрахте го бързо и също така бързо пораснахте - нямате търпение отново да сглобите разглобения свят.

Смисълът на живота е да изпитваш радост от работата си и да намериш човека, с когото искаш да остарееш заедно. Съвсем скоро ще ви се случат и двете неща - ще попаднете на професията, която ви приляга най-добре, ще срещнете и човека до вас. 

Чудите се как ще ги познаете (човека и призванието)? Ще ги познае интуицията ви. На минутата. Това не се решава, не се мисли. То е ясно като бял ден. Усещаш го рязко и категорично. Укротява бесовете ти и те прави по-добър. Дишаш насечено, започваш да светиш, усмихваш се, полудяваш, имаш чувството, че ако протегнеш ръка, ще откъснеш звездите от небето като череши. Появи ли се това усещане, следвайте го безотказно. Запазете тази влюбеност през целия си път. В нея е решението за евентуалните проблеми, спасението от възможните трудности. 

Минете през следващия период на историята с увереност и класа. Виждате го с очите си – всичко, правено по стария начин, вече няма да се прави така. Идвате вие. Предстоят нови правила на играта и вие ще ги определяте. Бъдете готови за тази отговорност. 

И, моля ви, не забравяйте - може да се преинсталира софтуера на света, но в новата версия винаги трябва да има място за морал, добрина и човечност. Машините са крехки, мимолетни. Една рисунка върху стената на пещера е по-вечна от всеки компютърен файл, така мисля. Хората сме духовни същества, това е нашето естествено състояние. А богатия дух на земята, в която сте родени, е като допълнителен орган в телата ви - дръжте се за него.