Повечето хора, които в днешно време излизат от пещерите, са или ентусиазирани спелеолози, или хора, които са били спасени след инциденти. Има и една друга порода „хора“ - като екстремната спортистка Беатрис Фламини, която нарочно е избрала да се спусне под земята и да остане в пещера съвсем сама и откъсната от света - единствено в името на научните изследвания, съобщава NBC News.

След 500 дни под земята 50-годишната испанка излиза отново на светло на 14 април 2023 г. Дългият й престой в пещерата е забележително постижение и генерира интересни данни и възможности за изследване на това какво може да причини такава продължителна изолация на човешкото тяло и съзнание.

Когато Фламини избира напълно съзнателно да влезе в пещерата на 20 ноември 2021 г., тя е изключително добре подготвена за начинанието и има екип зад себе си, който да и помага с провизии, за да оцелее. По време на нейния престой в пещера на 70 метра под земята, разположена близо до Гранада, светът все още е едно много различно място…

В родната й Испания все още има изискване за носене на маски заради COVID-19 пандемията. Покойната кралица Елизабет II все още е монарх на Великобритания. Русия все още не е започнала войната в Украйна. Бившият президент на САЩ Тръмп все още не е обвинен за престъпления...

Въпреки че всички тези неща се случват, Фламини не знае абсолютно нищо за тях. Тя е дала стриктни указания на екипа си да не общува с нея - дори и в случай, че почине член на семейството й.

Тя взема две камери GoPro в пещерата, за да записва преживяванията си. Психолози, изследователи, пещерни специалисти и треньори изследват как изолацията и пространствената дезориентация се отразяват на представите й за време, мозъчните й модели и съня й. Припасите за нейното оцеляване са били спускани с въже в пещерата, а отделените отпадъци са били издърпвани обратно нагоре.

Фламини съобщава, че е изпила 830 литра вода за периода от 500 дни. „На 65-ия ден спрях да ги броя и загубих представа за времето“, отбелязва тя. Имало е и силно емоционални моменти, но тя е останала концентрирана върху мисията си, както и върху вкусотиите с авокадо и яйца.

Може би изненадващо, но тя съобщава, че не си е говорила на глас, а по-скоро наум. „Трябва да останете наясно с чувствата си. Ако се страхувате - това е нещо естествено, но никога не позволявайте на паниката да се настани у вас и да ви парализира", съветва тя.

На въпроса дали е искала да се откаже от драматичния си план, Фламини е категорична: „Никога. Всъщност не исках да излизам. Когато достига ден 500, тя е била призована да излезе от екипа си. Фламини е носела тъмни слънчеви очила, за да предпази очите си от светлината, която не e виждалa толкова отдавна. След душ и срещи с приятели, тя е била прегледана от лекари за изследователски цели. Животът под земята може да има въздействие върху нивата на витамините в организма, здравето на очите и много други функции.

Книгата на рекордите на Гинес посочва, че „най-дългото оцеляване в капан под земята“ принадлежи на 33-ма чилийски и боливийски миньори, блокирани в продължение на 69 дни през 2010 г. А Фламини със сигурност изглежда перфектният кандидат, ако организацията иска да впише и рекорд за доброволен престой в пещера.