Скарлет Ингрид Йохансон е родена в Ню Йорк. Баща ѝ е датски архитект, а майка ѝ е еврейка. Притежава американско и датско гражданство. Тя е едно от петте деца в семейството. Любопитна подробност е, че има брат близнак, който се ражда три минути след нея. След развода между родителите ѝ Скарлет изживява малка криза, като се опитва да контактува и с двамата си родители. Тя е единственият член на семейството, който решава да се занимава с кино. Да бъде звезда в киното е нейна мечта от малка.

1997 година
Снимка: profimedia.bgАктьорската ѝ кариера започва през 1994 г., когато е само на 10 години с ролята ѝ на Лора Нелсън в „Север“ (1994). Известна е още с ролите си в „Изгубени в превода“, „Любовна песен за Боби Лонг“, „Момичето с перлената обица“, „Нани“, „Другата Болейн“. След 2000 година Йохансон се превръща в поредната муза за Уди Алън, участвайки в няколко негови филма, сред които шедьовъра от 2008 година „Вики, Кристина, Барселона“.

Достига известност с ролята си във филма „Повелителят на конете“ (The Horse Whisperer). По-късно получава овация от страна на филмовите критици за своето участие в „Призрачен свят“ (Ghost World). Също така получава награда БАФТА (BAFTA) и е била номинирана за Златен глобус (Golden Globe) за своето изпълнение в „Изгубени в превода“ (Lost in Translation) и „Момичето с перлената обица“ (Girl with a pearl earring) през 2003 година.

Образът на Скарлет в медиите и сред феновете е на категоричен секссимвол. The Sydney Morning Herald я нарича „олицетворение на мъжката фантазия“. Два пъти е избирана за най-сексапилната жива жена на планетата от списание Esquire. Включвана е в подобни класации на редица престижни издания като Maxim, Playboy, Men’s Health и FHM. Уди Алън я нарича „красива“ и „сексуално изумителна“. Самата тя обаче не харесва този образ и не иска да бъде възприемана просто като една красива жена.

Кадър от филма "Черната далия" - 2006 г.
Снимка: profimedia.bg

През 2011 година дори губи главна роля в „The Girl with the Dragon Tattoo“, защото режисьорът Дейвид Финчър смята, че тя е прекалено секси.

Потопете се в галерията ни – там ще намерите интересни снимки от детството на Скарлет,от червения килим, както и кадри от емблематични нейни роли.