На 1 септември 1996 г. се ражда актрисата, символ на поколението ZЗендая. Майка ѝ е със смесени шотландски и канадски корени, а баща ѝ е афроамериканец. Името ѝ идва от езика на зимбабвийското коренно население Шона и се превежда като "да бъдеш благодарна".

Зендая от малка се занимава активно с танци и актьорско майсторство. Когато е едва на 16 става най-младата участничка в шоуто "Dancing With The Stars" и едновременно с това издава дебютната си книга "Between U and Me: How to Rock Your Tween Years With Style and Cofidence".

Когато е на 19, получава роля в ситкома на Дисни "Shake It Up". Пилотният епизод на сериала става вторият най-гледан дебют в 27-годишната история на канала. Две години по-късно Зендая пуска първия си сингъл "Swag It Out".

"Песента е за това да обичаш себе си, живота си, да бъдеш най-доброто, на което си способен, да си самоуверен и да не подвеждаш другите", споделя тя за парчето, чиято музика също е нейна.

Превръща се в международна звезда, когато попада в киновселената на Марвел. По време на кастинга за новият филм за Спайдърмен тя дори не е знаела за какво става дума. Мислела си е, че това е поредната тийнейджърска комедия.

Ролята, която я превръща в символ на поколението ѝ, е на Ру Бенет в хитовия сериал на HBO "Еуфория".

Веднъж разкрила таланта си като драматична актриса, тя бива избрана за ролята на Чани в предстоящата екранизация на "Дюн" от Дени Вилньов. Във филма, който се очаква през декември месец, тя ще си партнира с Тимоти Шаламе, Оскар Айзък и Хавиер Бардем.

Вижте още за нея във видеото по-горе.