Актьорът Рупърт Гринт, когото повечето хора познават като Рон Уилзли от филмите за „Хари Потър“, написа текст за вестник „Таймс“, в който сподели какво е отношението му към авторката на книгите за света на магьосниците.

Снимка: Getty Images

„Тя ми е като леля“, написа Гринт. „Не съм съгласен с всичко, което леля ми казва, но тя все пак ми е леля. Заплетено е.“

Актьорът има предвид позициите на Дж. К. Ролинг по отношение на биологичния пол и половата идентичност. Писателката вярва, че е грешка половата идентичност, или джендърът, да измества понятието за пол (мъжки и женски) пред закона, социалните услуги и медицината.

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Заради мнението си, подробно разяснено в дълго есе, писателката беше обявена за „трансфоб“ и отхвърлена от всички организации, които са ангажирани с правата на транссексуалните хора.

Голяма част от по-младите звезди в популярната филмова поредица по книгите на Роулинг също заеха страна в конфликта, като побързаха да посочат, че „транс жените са жени и транс мъжете са мъже“. Тази тяхна позиция беше приета от медиите като критика срещу Дж. К. Роулинг.

Снимка: Getty Images

Рупърт Гринт обаче не е единственият, който посочва, че макар да не е съгласен напълно с мнението ѝ, продължава да уважава писателката, чието творчество започна кариерата му. Даниел Радклиф, който изпълнява главната роля във филмите, също опроверга твърденията, че се е „обърнал срещу“ Роулинг.

Неотдавна актрисата Евана Линч, която изпълнява ролята на Луна Лъвгуд, отхвърли слуховете, че Дж. К. Роулинг не е била поканена на 20-годишнината от излизането на филмите. Тя посочи, че авторката е заета с писане на книги и не е намерила време.

Снимка: Getty Images

Действително в края на миналата година Дж. К. Роулинг завърши романа си „The Ink Black Heart“, който ще излезе в края на август тази година. Това е шестият роман от поредицата за детектив Корморан Страйк, която Роулинг започна през 2013 г.