На 8 септември честваме един от най-големите празници в православния календар - Рождество Богородично. Известен е по народно му и като Малка Богородица, за разлика от голяма Богородица – Успение Богородично.

Малката Мария се ражда в Назарет в семейство на праведните Йоаким и Анна. Те дълго нямали дете, но благодарение на силната им вяра и молитви били дарени с дългоочакваната рожба.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Православните християни тачат Света Богородица като пазителка и дарителка на семейно щастие. Божията Майка е и покровителка на родилките.

Според обичаите от най-стари времена, в нейна чест, на този ден вкъщи се меси питка, която след като се изпече, се оставя да поизстине и се намазва обилно с мед. Жените отправят молитви към небесната царица за леко раждане и крепко здраве за всички деца.

На този ден жените носят и дарове в църквата, като ги поставят под иконата на Света Богородица. Народните обичаи гласят и, че се вари жито, което се носи за освещаване в църквата, а след това се раздава за здраве. 

На този ден празнуват всички дами, носещи името Мария. А то означава любима. Дори и да нямате имен ден, мили дами, отбележете празника подобаващо! Честито!