Говорител на херцозите на Съсекс съобщи детайли от споразумението между тях и Бъкингам.

Меган Маркъл и принц Хари ще изпълняват кралските си задължения до 31 март. След това техният офис в двореца Бъкингам ще бъде закрит и те ще бъдат представлявани от благотворителната си фондация във Великобритания.

Тъй като споразумението между двете страни е първо по рода си в историята на монархията, то ще бъде преразгледано след 12 месеца и при нужда ще бъде коригирано.

Хари запазва почетните си военни звания, но няма да ги използва.

Все още се дискутира дали Меган и Хари ще могат да използват думата „кралски“ (royal) в името на новата си благотворителна организация, което по първоначални планове трябва да бъде “Sussex Royal, the Charity Foundation”. Засега изгледите са, че те няма да могат да ползват думата. 

Формално Меган и Хари запазват титлата си „кралско височество“, но няма да я използват активно. Другото важно решение е, че принц Хари запазва 6-то си място в линията за онаследяване на трона.

Говорителят на херцозите на Съсекс съобщи подробности и за ангажиментите на двойката в следващите месеци. Принц Хари ще присъства на откриването на Silverstone Experience на 6 март заедно с пилота от Формула 1 Люис Хамилтън. Той ще бъде и в Лондон на 26 април за провеждането на маратона в английската столица.

Меган и Хари ще посетят Хага, Нидерландия, през май за игрите Invictus Games, чийто патрон е самият принц. Именно по време на Invictus Games през 2017 г. двойката направи първата си съвместна публична изява. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos