Британски таблоид се извини на принц Хари, че е търсил незаконно информация за него. Това се случи в началото на съдебния процес на кралската особа срещу неговия издател. Причината - предполагаемо хакване на телефони. 

Тридесет и осем годишният Хари и още около 100 знаменитости, включително актьори, спортни звезди, певци и телевизионни водещи, съдят издателя "Мирър груп нюзпейпърс" (Mirror Group Newspapers), обвинявайки изданията му, че в периода 1991-2011 г. са получавали постоянен достъп до лична информация чрез широкоразпространено телефонно хакерство, измама и други незаконни средства. 

Снимка: Getty Images

Твърди се, че противозаконното поведение на вестниците "Дейли мирър", "Сънди мирър" и "Сънди пийпъл" се е случвало със знанието на лица на ръководни постове, които според тях не са успели да го спрат и активно са го прикривали. 

"Мирър груп нюзпейпърс" оспорва обвиненията.

Според издателя някои искове са предявени твърде късно и няма доказателства, че Хари е бил жертва на хакерска атака.

Те отричат лица на ръководни постове да са знаели за незаконните действия.

Снимка: Getty Images

Въпреки това в документи до Висшия съд на Лондон "Мирър груп нюзпейпърс" признава, че в един от случаите частен детектив е бил ангажиран да събира незаконно доказателства за Хари в нощен клуб през 2004 г.,

Издателите "поднасят безрезервно извинение и приема, че принцът има право на подходящо обезщетение".

Принц Хари, който не присъства за началото на изслушването, се очаква да даде показания в началото на юни.

Според местни медии той ще стане първата британска кралска особа, която прави това от 19 век насам.

Снимка: Getty Images

Делото започва броени дни след коронацията на баща му крал Чарлз Трети.

Принц Хари Хари се появи само за кратко на церемонията в Уестминстърското абатство в Лондон и не изигра никаква официална роля. Смята се, че той веднага се е върнал в Калифорния, където синът му принц Арчи е празнувал четвъртия си рожден ден.

Принц Хари съди и други вестници, казвайки, че е негов дълг да разкрие "престъпността", извършена от таблоидите от името на онези, които не разполагат със същите ресурси като него.