Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл пристигнаха в Нигерия в петък, започвайки тридневно посещение в африканската страна, където ще се срещнат с ранени войници и ще посетят местни благотворителни организации, казаха официални лица, цитирани от Си Ен Ен.

Херцогът и херцогинята на Съсекс посещават страната, тъй като тя вече е „част от общността на Invictus“, заяви по време на брифинг за медиите вицемаршал Абидеми Маркис.

Снимка: Getty Images

Първият им ангажимент беше събитие, организирано в училище в нигерийската столица Абуджа, където Меган каза на учениците: „Виждам себе си във всички вас.“

Пред академията "Лайтуей" студентите се наредиха търпеливо, за да посрещнат кралската двойка, заедно с трупа от танцьори. Те бяха там, за да започнат двудневна среща за психичното здраве, организирана от фондация GEANCO, която подкрепя момичета и млади жени в цялата страна с продукти за менструално здраве и образование.

„За нас е голяма чест да бъдем с вас“, каза още Меган Маркъл сред аплодисментите на учениците в залата на училището.

Снимка: Getty Images

След това Хари се включи в разговора, като поговори с децата относно знанията им за психичното здраве и им напомни да се грижат за себе си и един за друг.

„Бихте ли ни обещали, че след днес повече няма да се страхувате, няма да сте несигурни за психичното си здраве. Ако не сте сигурни, попитайте. Попитайте вашите учители. Питай приятелите си. Бъдете насреща един за друг“, каза той.

Снимка: Getty Images

„Ако видите приятел в класа да не се усмихва, какво ще направите? Ще го попитате ли дали е добре? Защото е ОК да не си добре", допълни принц Хари.

Докато си тръгваха от училището, двамата получи традиционна дървена маска и книги. „Трябва да ги прочета сега“, каза херцогинята.

Снимка: Getty Images

Принц Хари и Меган бяха поканени в Нигерия от началника на щаба на отбраната Кристофър Муса, който е най-високопоставеният военен служител в страната.

Той официално ги приветства в Нигерия на среща в петък по обяд в щаба на отбраната, разположен в сърцето на Абуджа.

Херцогът изрази благодарност на техните домакини, като похвали Нигерия за признаването на силата на спорта в процеса на рехабилитация на ранените и ветераните от войните.

Снимка: Getty Images

„Вие не сте първата страна, която забелязва, че спортът не само трансформира, но и спасява животи. Вечно съм благодарен на всички вас, че се присъединихте към движението Invictus, както и за всяка една душа, която беше ранена, защитавайки свободите на Нигерия“, каза той.

Снимка: Getty Images

Маркиз каза, че херцогинята е искала да придружи съпруга си на посещението „като част от нейното наследство“. Меган разкри през 2022 г., че след генеалогичен тест е открила, че е 43% нигерийка.