Още в древните езически времена, в началото на август е имало празненства, ознаменуващи отминаването на лятото и навлизането в дните на златната плодоносна есен. Тези празници се възприемат през първите векове на християнството и от последователите на новата вяра.

На днешния ден – 6 август,

Светото Преображение Господне се празнува в чест на едно от най-значимите евангелски събития – Преобразяването на Исус Христос. На този ден Исус потвърждава божествената си природа, явявайки се пред трима от учениците си – Петър, Яков и Йоан, обгърнат в неземно сияние, струящо от лицето и одеждите му.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Така чрез преображението си на планината Тавор, Христос укрепва вярата на последователите си в своя божествен произход.

Преображение Господне е и граничен ден

между лятото и есента, свързан с "преобразяването” на слънцето и живата природа. Възприема се като празник на очакваната промяна и изразява надеждата за изобилие и добруване.

Красиви снимки от Преображенския манастир - разгледайте в галерията. 

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. 

На този ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

Ето с какво да замените месото, ако решите да постите. 

На този ден имен ден празнуват Сотир, Спас, всички, чието име е свързано с името на Христос – Христин(а), Християн(а), Христо и всички с имена, отразяващи славата Господна – Сияна, Светлин, Светла.

Честито на имениците!