Той е най-успешният български спортен гимнастик, с четири олимпийски медала, четирикратен световен шампион и първият гимнастик в историята на спорта, участвал на шест поредни олимпиади. Три пъти е спортист №1 на България (2001, 2003, 2004) и е носител на най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ (първа степен).

За поредна година Йордан Йовчев е посланик в кампанията „Да изчистим България заедно“, която пък за първи път е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone Данчо, както с любов го наричат всички българи, отговори на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?

Това е страхотна кауза. Въпреки всичко, което ни се случва в ежедневието, трябва да поддържаме чисто не само работното място. И трябва да сме сериозно ангажирани с почистване, когато замърсяваме. Само така ще живеем по-добре.

А това, че  се включват все повече държави, означава, че е значимо и има нужда да се прави.

Кое е любимото ти място в България?

Аз ходя на много места, но харесвам Пловдив. Защото чисто от спортна гледна точка има много възможности – има зелено, има зоопарк, има гребна база, тенис, гимнастика. Като едно малко олимпийско село е.

Там има ли нужда от почистване?

Навсякъде има. За мен специално е хубаво усилията да се концентрират там, където човек прекарва най-голяма част от всекидневието си. А това, че ние ще отидем някъде и ще почистим, не значи, че след това някой ще го пази. Въобще, нашите хигиенни навици трябва да са малко по-сериозни.

Попадаш ли често на замърсени места? Достатъчно чиста ли е България според теб?

Да, попадам. Но смятам, че се обръща все по-голямо внимание и виждам, че ние, като хора, приемаме каузата с много желание, защото искаме да ни е чисто. Тоест ние растем.

Ти самия какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Първо, старая се да не правя много боклук,  а когато правя, почиствам.  Възпитанието идва от семейството.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Може би, да. Защото е загърбен с много други проблеми и това не му е приоритет.

Какво друго трябва да направим, за да подобрим качеството на живота си?

Чистенето е един детайл. Всичко е въпрос на етика, култура и дисциплина. Ако от ранна детска възраст не помагаме на децата да се образоват и да знаят, че това е  едно от елементарните неща, които трябва да научат. Това са неща, които трябва да се случват.