Пол Маккартни определи като "средновековни" китайските мокри пазари, посочвайки ги като виновни за разпространението на коронавируса и призовава да бъдат забранени, пише "Гардиън".

Така наречените "мокри" пазари в Азия търгуват с прясно месо и морски продукти, а понякога и с живи животни. Общата теория за произхода на пандемията - макар и далеч от напълно потвърдената, е, че COVID-19 произлиза от подобен пазар за диви животни в Ухан, като болестта се е разпространила заради незаконната търговия с месо на прилепи или панголини.

В разговор с американския радиоводещ Хауърд Стърн относно пандемията, Макартни казва: "Наистина се надявам това да означава, че китайското правителство ще каже: "Добре, хора, ние наистина трябва да повишим хигиената тук". Нека си признаем - малко е средновековно да ядеш прилепи."

Тогава Стърн казва на Маккартни: "Те няма да затворят мокрите пазари, които ни създадоха този проблем. Това е умопомрачително, нали?"

"Нямаше да е толкова лошо, ако коронавирусът е единственото нещо, за което изглежда, че можем да обвинявате тези мокри пазари", отговаря Макартни.

"Изглежда също зарази като САРС, птичи грип, всевъзможни други неща, които са ни засегнали ... И защо е това? Заради тези средновековни практики. Те трябва да изчистят действията си. Това може да доведе до промяната. Ако това не се случи, не знам какво ще стане", казва Маккартни.

Заради негативния ефект, който пандемията оказа върху живота на планетата, 77-годишният изпълнител заяви, че в Китай със същия успех "могат да пускат атомни бомби. Това засяга целия свят".