Срещу испанския оперен певец Пласидо Доминго са повдигнати нови обвинения в сексуален тормоз. Това се случва три години след като подобни твърдения го принудиха да се извини и съкратиха кариерата му.

Обвиненията са отправени от испанска певица, чиято самоличност не се разкрива, като това се е случило в неделя по време на предаване на телевизионния канал „Ла Секста“. На екран е показан само тъмен силует на жалващата се изпълнителка.

Според предполагаемата жертва Доминго веднъж се опитал да я целуне, а при друг случай поискал да му бъде позволено да пъхне ръцете си в задните джобове на панталоните ѝ. 

„Едно от първите неща, които ти казват, е да не се качваш сама в асансьор с Пласидо Доминго“, каза жената пред „Ла Секста“.

„Първият път, когато се почувствах неспокойна, беше на репетиция. Той ми каза пред всички: „Слушай, мога ли да пъхна ръката си в един от тези твои прекрасни джобове. Аз носех панталони с бродиран заден джоб“, допълва тя.

„Стомахът ми се сви, защото си помислих какво да отвърна на Доминго, за да продължим нормално. Ако му кажа не, щеше да има последствия, а ако кажа да - дори не исках да помисля за това. Той е Доминго. Той е недосегаем. Не би трябвало да бъде така, но аз съм в сянката", добави тя.

Жената твърди, че не е докладвала за тези инциденти на своите ръководители или на властите, когато това се случило в началото на този век. Засега няма повдигнато криминално обвинение. Представители на Доминго не отговориха на запитване за коментар, пише още БТА.

В разследване Американската гилдия на музикалните артисти от 2020 г. повече от три дузини певици, танцьорки, вокални педагози и обслужващ персонал казаха, че са били свидетели или жертви на неподходящо поведение от страна на Доминго повече от три десетилетия. Разследването тогава заключи, че певецът се е държал непристойно. Самият Доминго обаче не призна вина за неадекватно поведение. В изявление по това време, той заяви, че уважава решенията на жените да говорят и, че „наистина съжалява“ за болката, която им е причинил.

Констатациите тогава обаче накараха Испания да отмени планираните представления на звездата в публично финансираните музикални театри.

Американски институции, включително операта „Метрополитън“ в Ню Йорк и Операта на Сан Франциско, също отмениха планираните ангажименти с него.

Доминго бе принуден да подаде оставка като генерален директор на Операта на Лос Анджелис, чието собствено разследване разкри, че 10 обвинения към него са "достоверни".

За нито един от исковете преди три години обаче не бе заведено наказателно дело в съда.