Пласидо Доминго - един от прочутите "Трима тенори", както и един от най-известните и влиятелни мъже в света на операта вече десетилетия наред, се е опитвал да оказва сексуален натиск върху жени.

Пласидо Доминго ги е примамвал с предложения за работата, а понякога е наказвал професионално дамите, когато са отказвали специалното му внимание, заявяват редица обвинителки пред Асошиейтед прес.

Считан за един от най-големите оперни певци на всички времена, знаменит диригент, директор на операта в Лос Анджелис и носител на множество награди "Грами", Пласидо Доминго е изключително уважавана фигура в оперния свят. 

Снимка: Getty Images

На 78 години тенорът все още разпродава концертите си пред огромна публика по цялото земно кълбо и продължава да пише история със своите 150 роли, които е изпълнил в повече от 4000 представления - повече от всеки друг оперен певец в историята.

Но сега неговите обвинителки и други лица в бранша казват, че Доминго притежава много смутна страна - такава, за която казват, че отдавна е обществена тайна в оперния свят.

Осем певици и една танцьорка казват пред агенцията, че са били сексуално тормозени от отдавна женения тенор в продължение на три десетилетия, като всичко е започнало в края на 80-те години на миналия век. Пласидо Доминго се е опитвал да ги притиска сексуално на различни места - включително оперни компании, в които е заемал висши мениджърски позиции.

Анна Нетребко и Анна Нетребко
Снимка: Getty Images

В допълнение към деветте обвинителки, половин дузина други жени споделят, че интимните увертюри на Пласидо Доминго са ги накарали да се почувстват неудобно.

Деветте жени са предпочели да запазят анонимност поради опасения от негативна обществена реакция и страха, че все още работят в тази сфера. Само една от тях е разкрила самоличността си - Патриция Вулф - мецо сопрано, която пее на една сцена с Пласидо Доминго във Вашингтонската опера.

Пласидо Доминго е отказал да отговори на подробните въпроси на агенцията за конкретни инциденти, но казва в изявление: "Твърденията на тези неназовани лица, датиращи от тридесет години, са дълбоко тревожни и, така представени, са неточни."

"Все пак е болезнено за мен да чуя, че може би съм разстроил някого или съм ги накарал да се чувстват неудобно - независимо колко отдавна е станало това и въпреки най-добрите ми намерения. Вярвах, че всичките ми отношения и връзки винаги са били добре приемани и по взаимно съгласие. Хората, които ме познават или които са работили с мен, знаят, че не съм човек, който умишлено би наранил, обидил или смутил някого", допълва Доминго.

"Въпреки това признавам, че правилата и стандартите, по които хората се преценяват днес, са много различни, отколкото бяха в миналото. Благословен и привилегирован съм, че имах повече от 50-годишна кариера в операта и ще се придържам към най-високите стандарти", коментира тенорът.

Гениалният кинорежисьор Алфред Хичкок също е имал непристойно чувство за хумор и може би някои сексуални отклонения, заради които е било много трудно да се работи с него: