Щях да се справя. Да, ръстът ми не е особено внушителен (нито пък фигурата), но имам опит с тренировките и издръжливостта. А и човек можел да понесе половината от теглото си на гръб.

Явно съм преценила, че това не е максималната тежест, а са килограми, които можеш да метнеш на рамо с лекота. Голяма грешка. Претеглих раницата си – тежеше 19 килограма. Чудно! Имам да запълня още 5 килограма! След като сложих още няколко ябълки, реших все пак да опитам да вдигна раницата. Е, извадих ябълките. Но мисълта, че си оставям 5 свободни килограма за допълнителна тежест, ме крепеше.

#Ако ме питате как успях да събера 19 килограма багаж за 4 дена – не мога да ви отговоря. Моя приятелка летеше за месец в чужбина с толкова. Да, вярно, че се бях подсигурила – освен минималното количество допълнителни дрехи, още няколко чифта, защото може и да не ми стигнат. Доста добро количество консерви. Около половин килограм кашкавал. Два пълнозърнести хляба. Половин килограм краставици. Три килограма сини сливи, круши и ябълки (общо, слава Богу!) и още близо половин килограм ядки. Май носех и сурови тиквички – за скарата. Нищо вредно – спазвах здравословен хранителен режим.

Е, сутринта тръгнах и въпреки, че ми беше доста трудно да вдигна раницата си сама, открих, че деветнадесетте килограма на гърба всъщност се понасят доста добре. Преди да тръгна по баирите. Разбира се, че никога нямаше да се откажа. Нито да помоля някого да ми носи багажа. В случая наистина сама си носех бремето! Е, стигнах до горе, за моя изненада и с доста добро темпо.

#В началото раменете те болят – от една страна протъркване, от друга – слънцето, въпреки слънцезащитния фактор, от трета – гравитацията си казва думата. Първоначално всичко беше търпимо. Е, още след втората 10-минутна почивка установих, че е най-добре въобще да не свалям раницата си от гърба, защото повече няма да мога да я вдигна. Така и направих. Свалих я в хижата. И след като установих, че протъркването на кожата ми е почти до кръв, се замислих: Как да вземем всичко необходимо и да си спестим тази болка? Давам ви с най-добри намерения няколко съвета от първо лице.

#Първо, преценете кое е абсолютно задължително за вас. Освен най-базовата нужда, която е вода (уверете се, че имате бутилка в себе си, проучете водоизточниците по пътя и ако няма такива, то си осигурете поне литър и половина само за себе си), са обезателни и слънцезащитен крем с фактор SPF 50, слънчеви очила, нещо за хапване. Слънчевите очила не тежат много, а и ще бъдат на лицето ви, от водата няма как да спестите тегло, то от слънцезащитния крем можете – вместо да носите два продукта в пълните им размери, то си вземете мостри – една за лице и една за тяло ще ви бъдат достатъчни за около 2 или 3 дни.

#Храната е товарът, който може да олекотите най-много. Тази, която аз понесох, не се изяде – оставих доста на други туристи от хижата, оставих и консерви в самата хижа. Половината хляб беше изхвърлен. Препоръчвам ви да не носите голямо количество плодове, особено ябълки – един килограм от този плод са около 4 ябълки, а те се хапват бързо. Консервите можете да си ги спестите също – в хижите има храна. Разбира се, ако сте планирали палатки, далеч от каквато и да е цивилизация, тогава те най-вероятно ще ви влязат в употреба. В планината в най-добра употреба влиза леката храна с голямо количество калории. Крекерите, енергийните барове, малките шоколадови десерти, инстантните супи са идеален вариант, но не и когато спазвате здравословен режим.

Снимка: iStock

#Има решение. Носете си ядки – те са засищащи и достатъчно калорични. Сушените плодове са много добър избор, тъй като дават бърза енергия на тялото, а при дългите преходи тя ще ви бъде нужна. Суровите барове от ядки и сушени плодове можете да си ги купите от магазина, а можете да си ги направите сами и вкъщи – също подходяща за планина храна. Вземете си и хляб, но наблегнете на истинския пълнозърнест – той е по-малък като обем от белия, но далеч по-засищащ от него. Можете да вземете и сурово сушени филета – те са леки, ще ви дадат протеин и заедно с няколко сурови краставици, са идеален и здравословен сандвич. Овесените ядки влизат в употреба – можете да ги накиснете в топла вода заедно с малко сушени плодове и имате закуска.

#И да преминем от задължителното към необходимото. Всяка дама знае, че няма как да занемари кожата си, когато цял ден тя е била подложена на слънчева светлина, прах, потене. И не, не ви казвам да носите целия си козметичен арсенал. Всяка марка има основни продукти в travel размер – необходим ви е един мини измиващ продукт и тестер на хидратиращ крем за всички дни. Също така вярвам, че всяка дама има в чекмеджето си събирани мостри от шампоани и душ гелове. Е, сега е времето, в което да ги използвате.

#Останалото необходимо са ви дрехи – заложете на спортни, тъй като те са едновременно компактни и практични. Задължително си горна част с дълъг ръкав – заложете на термо тениска и ветровка – те тежат няколкостотин грама и се събират и в най-компактното място на раницата ви. Дълъг клин, спортни къси панталонки и няколко тениски е всичко останало, което ви е необходимо.

Планинските преходи са дейност, след която изпитваме физическа умора, но психиката ни се презарежда по неповторим начин. Така че стягайте раниците и се отправете към приключенията. Защото планината е магнетизъм. И опиташ ли веднъж, се влюбваш за цял живот.