Нийл Геймън, известен най-вече като автор на “Звезден прах”, “Американски богове”. “Коралайн” и “Скандинавска митология”, разгневи доста от почитателите си и си навлече мъмрене от страна на шотландските власти, след като пътува от Нова Зеландия до Шотландия и измина повече от 11 000 километра, въпреки строгите мерки за ограничаване на пътуванията, целящи да намалят разпространението на коронавируса. Извънредните мерки забраняват пътуване, освен ако не е напълно наложително, а причината на Геймън трудно може да се определи като такава. Той разкри, че е напуснал Нова Зеландия, защото със съпругата му, Аманда Палмър, са се разбрали да прекарат малко време далеч един от друг.

Снимка: Getty Images

В изявление на шотландската полиция става ясно, че полицаи са посетили дома на писателя, за да го смъмрят за необмисленото му пътешествие и да му напомнят какви са извънредните правила в страната.

Иън Блекфорд, който е член на парламента на Обединеното кралство и представител на остров Скай, където се намира домът на Геймън, също разкритикува постъпката на писателя милионер: “Искам да напомня на всички, които желаят да дойдат в Шотландия, че в момента това не е позволено. Немислимо е да пътувате от другия край на планетата. Ще се радваме да посрещнем всички, когато е безопасно, но засега не идвайте.

Снимка: istockphoto.com

Дори почитателите на писателя изразиха несъгласието си с решението му да пътува по време на пандемията. Един потребител на Туитър написа: “Съжалявам, че минаваш през семейна драма, но здравият ти разум трябваше да те спре. Пътуванията до Шотландия са забранени, освен ако не е крайно наложително.

Нийл Геймън не прие критиките и написа, че като гражданин и данъкоплатец на Великобритания има право да се прибере вкъщи. Той увери почитателите си, че през целия полет е бил с маска и ръкавици и че е пътувал сам в колата си, а в момента е под карантина, така че пътешествието му не представлява риск за здравето на околните.

Снимка: Getty Images

Той също така сподели, че няма търпение ограниченията да паднат, за да е отново със семейството си. “Аманда и аз сме все още заедно, макар и да ни разделя половината свят.” Нийл Гейман и Аманда Палмър са заедно от 2011 г. И имат 4-годишен син, който в момента е с майка си в Нова Зеландия.