Снощи се състоя премиерата на новия минисериал на Amazon „Добри поличби“. На червения килим в Лондон пристигнаха звездите от филма, екипът, който работи по апокалиптичната комедия и един от авторите на книгата – Нийл Геймън.

Геймън, който написа книгата преди 30 години съвместно с гениалния автор Тери Пратчет, разкри, че желанието му да превърне историята в телевизионен сериал е продиктувано от една молба на Пратчет отпреди 5 години.

Сър Тери Пратчет
Снимка: Getty Images

Тери Пратчет ми написа: „Досега не съм те молил за нищо. Ти си единственият човек, който има моята страст и разбиране за „Добри поличби“. Знам, че се разбрахме, ако правим нещо, да го правим заедно, но сега само ти можеш да превърнеш историята в сериал. Знам колко си зает, но искам да видя „Добри поличби“ екранизиран преди светлините да угаснат."

По това време Нийл Геймън е предполагал, че на Тери Пратчет му остават поне още седем години живот. За съжаление големият британски писател, който от години се бореше с болестта на Алцхаймер, почина неочаквано през 2015. Така последното му писмо до неговия приятел се превърнало и в предсмъртна молба.

„Веднага след погребението на Тери се прибрах и започнах да пиша първия епизод. Държах лично да се занимавам със сериала, защото не можех просто да оставя сценария на някой друг и да разчитам, че ще направи това, което искам и което обещах на Тери.“

Нийл Геймън
Снимка: Getty Images

Нийл Геймън има опит в екранизирането на романите си. Той продуцира изключително успешния сериал по книгата си „Американски богове“, който вече има два сезона и се работи по третия.

Други, които говориха за сър Тери Пратчет, бяха актьорите в главните роли Дейвид Тенант и Майкъл Шийн, дългогодишни фенове на „Добри поличби“. Според тях покойният писател би бил щастлив от екранизацията по творбата си, защото духът му през цялото време е присъствал на снимачната площадка: „Освен това чувствахме натиска на феновете, допълва Шийн. Има толкова много хора, които очакват от нас да дадем най-доброто от себе си.”
Екранизациите по романите на Пратчет обикновено не се радват на голямо одобрение сред читателите, тъй като уникалният му стил е твърде труден за пресъздаване на екрана.

 

 

„Добри поличби“ разказва за съвместните усилия на ангел и демон да предотвратят апокалипсиса и да спасят света. Книгата е публикувана през 1990 и е пародия на набиращите популярност по това време хорър филми с религиозни препратки, като „Заклинателят“ и „Поличбата“.

Снимка: Getty Images

Всички 6 епизода на сериала ще могат да се гледат в платформата на Amazon Prime Video от 31 май, а след това ще се излъчват в продължение на 6 седмици по BBC. В „Добри поличби“ участват още големите актьори Франсис Макдорманд, Джон Хам и Миранда Ричардсън.