Слонът Кааван е прекарал последните 35 години затворен в зоопарк в Пакистан. През 2012 г. партньорката му умира и Кааван остава сам. Това веднага му се отразява – слонът започва да напълнява и да клати главата си напред-назад в продължение на часове. Необичайно поведение, предизвикано от загубата на партньорката му, донася на Кааван прозвището „най-самотния слон на света“.

Снимка: Getty Images

Природозащитници от години искат да освободят слона от зоологическата градина, за да бъде той със себеподобни. През 2016 г. към тази инициатива се присъедини и световноизвестната музикална звезда Шер. И съвсем скоро, 8 години след като Кааван остана сам, слонът ще бъде преместен в убежище за слонове и ще намери нови приятели.

Снимка: Getty Images

Ангажираната със съдбата на слона Шер планира да посети Пакистан, за да го види, преди да бъде преместен в убежището за слонове в Камбоджа.

„Поведението на слоновете може да се оприличи на това на хората“, каза експертът Инго Шмидингер за „Sky News“. „Той се чувства изгубен, както щяхме да се чувстваме ние, ако бяхме лишени от човешка компания. Той трябва да общува със слонове и да показва слонско поведение, което сега е невъзможно.“

Снимка: Getty Images

За транспортирането и медицинските грижи за слона отговорност са поели от международната организация „Четири лапи“. Председателят на организацията Мартин Бауър каза: „Благодарение на Шер и на местните пакистански активисти, съдбата на слона стана известна на целия свят и получихме много дарения, за да стане преместването му възможно.“

Тъй като слоновете са едни от най-интелигентните животни на планетата, грижите, които Кааван трябва да получи в Камбоджа, не са само физически, но и психологически. Самотният слон страда от депресия и трябва да се научи отново да живее със себеподобните си.

Медицинските прегледи на животното са показали, че то е в много лошо физическо състояние, а ноктите на краката му са твърде дълги и закривени в следствие на неподходящата настилка, върху която е стъпвал през целия си живот, заради което е можело дори да окуцее.

Заради ужасното отношение към Кааван и другите животни в зоологическата градина, съдът в Пакистан нареди тя да бъдат затворени, а животните да бъдат преместени на места, където ще получават по-добра грижа.

Мартин Бауър сподели, че организацията е много благодарна за намесата на Шер. „Винаги приветстване знаменитости, които дават гласа си за добра кауза“, каза той. “Те предизвикват дискусия сред хората и по-голям натиск върху институциите, които могат да променят нещата.„