От днес компанията Lime предлага своите електрически тротинетки за споделено ползване и в София. За да ги ползвате, трябва да инсталирате на телефона си приложението Lime. То ви показва къде около вас има свободни тротинетки и колко километра можете да изминете с оставащия заряд на батерията.

Всяка тротинетка има номер, който се състои от шест букви, например LBM-CUZ. Ако на стоянката има няколко устройства и не можете да се ориентирате бързо, кое точно сте запазили (с бутона Book от приложението), можете да натиснете Ring (също в приложението) и тротинетката ще издаде звук. Същият звук устройството издава и ако опитате да го подкарате без резервация.

Снимка: Васил Богданов

Услугата на Lime а напълно аналогична на автомобилите Spark, но цената е изненадващо висока. Отключването на тротинетката (на практика това е началната такса) струва 1,50 лева, а след това се плаща 30 стотинки на минута. В момента Lime разрешава наемането на устройствата за минимум 30 минути, което прави поне 10,50 лв. за еднократно ползване. За сравнение – колите на Spark струват 29 стотинки на минута, като най-малкото време за наемане е 12 минути, т.е. 3,48 лв.

За да ползвате тротинетките на Lime, трябва да имате навършени 18 години и да си носите каска. Приложението напомня, че не е разрешено да карате по тротоарите. Трябва да използвате алеите за велосипеди или пътното платно.

Потеглянето става, като дадете начален тласък с крак и след това натиснете бутона до дясната ръкохватка. Спирачката е отляво. Тротинетките Lime издържат товар до 136 кг.

В края на пътуването трябва да заключите тротинетката с бутона Lock в приложението.