Той е неизменна и желана част от най-новата българска поп музика, част е от отбора на усмихнатите артисти, част е и от сериала „Скъпи наследници“, а сега част от него за втора поредна година отива в подкрепа на благородната кауза „Да изчистим България заедно“. Орлин Павлов добавя поредната доза чар с надеждата, че хората ще заобичат природата поне толкова, колкото обичат и себе си. 

За първи път „Да изчистим България заедно“ е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone талантливият изпълнител отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

За втора поредна година си посланик на „Да изчистим България“. Защо?

Защото каузата е страхотна и мисля, че ще дадем много добър пример. Мои приятели наскоро си създадоха малка градинка пред блока. Отначало съседите гледаха странно, но само след месец всички наоколо направиха същото. Ето че доброто дело се умножава. Това е идеята!

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?

Супер новина е,  че България е част от нещо толкова мащабно, че не се свежда до там да изчистим Балканите или Европа, а е нещо глобално, свързано с планетата, на която живеем.

Кое е любимото ти място в България?

България е специално място за мен, не само защото съм роден ден, но и заради природата, която ни заобикаля. За съжаление, не мислим в посока да я пазим чиста.

Попадаш ли често на замърсени места?

Аз много пътувам, изминавам по 50 000 км годишно и съм свидетел на много хубави места, където хората просто спират и си изхвърлят боклуците през прозорците на колите. А това е много жалко и много тъжно.

Хубаво е, че имаме шанса да дадем добър пример. Ще бъде супер успех, ако успеем да изчистим дори 10 процента от боклука, който е сред природата.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Не, не е чиста, но имаме шанса да я спасим. И това зависи от всеки един от нас поотделно.

Много са важни първите седем години. Най-добрият пример да научиш едно дете да си хвърля боклука, е да отива до кошчето. Ако го няма това възпитание, всичко е загубено.

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Винаги хвърлям всичко в кофата. Случвало ми се е неведнъж да правя забележки, но хората го приемат като заяждане, а не като съвет. Имам племенница, която също е научена да пази чисто. Всичко е въпрос на възпитание и здрав разум.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Мисля, че повечето от нас не осъзнават тези проблеми, а България е твърде малка, за да я замърсяваме. Ако всеки се замисли, ще е много по-чисто.

Аз не съм ходил на Рилските езера отдавна, но мои приятели наскоро бяха. По думите им там има места, на които е пълно с купчини от пликове и боклуци. А за това трябва да има много солени глоби. Само така, като бръкнеш в джоба на българина, той може да си даде сметка. Няма друг начин!

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Отговорът на този въпрос е много дълъг… Не трябва да мислим само за себе си, да сме егоисти, да си въобразяваме, че светът се върти около нас и да сме толкова претенциозни. Трябва да мислим за природата така, както мислим за себе си. Много лесно е да хвърлиш боклук навън, но защо не го хвърлиш вкъщи…