ПЕТА (PETA) e най-голямата неправителствена организация в света и тази година се навършват 40 години от основаването й. Създадена е от британката Ингрид Нюкърк, която успява да привлече за каузата си най-големите звезди от световната сцена и така идеите й, много често скандални, да придобият популярност.

Организация за правата на животните в света с близо 7 милиона членове и поддръжници. Често определят Ингрид като екстремист и човек търсещ популярност на гърба на страданията на животните. През годините е била свързвана и с разследване от ФБР за терористична дейност.

Всичко започва през 1980 г., когато организацията прави разследване в една американска лаборатория и снимките на маймунките, използвани за експерименти, потрисат света. От тогава до днес в близо 150 разследвания, които скандализират с разкритата жестокост, освен промяна в отношението към животните във фермите, решението на редица световни дизайнери да спрат използването на кожи в колекциите си и замяната на животните с манекени при изпитания за безопасност на коли, я превръщат в най-мразения от големите корпорации човек, защото заради движението й те губят милиарди. Ингрид е постигнала много повече - променила е мисленето на хората.

Днес дейността й се подкрепя от световни звезди като Пинк, Парис Хилтън, Джъстин Бийбър, Натали Портман и много други хора, които застават с имената и влиянието си зад идеите на Ингрид. Тя е вегетарианка, води аскетичен живот, но това не й пречи да управлява с твърда ръка близо 700 служители на организацията по цял свят, чиито годишен бюджет е десетки милиони. И сякаш, за да докаже, че определенията за нея като екстремист са верни, скандализира света със завещанието си след смъртта й тялото й да бъде използвано за най-голямата демонстрация на PETA. Поискала е месото й да бъде изпечено публично, от кожата й да бъдат направени портмонета, от костите й - дръжки за чадъри, а едното и око да бъде изпратено в агенция за защита на животните, за да не забравят служителите там, че винаги ще бъдат следени от ПЕТА.

Още за организацията ПЕТА може да научите на сайта btv.bg: