Ирландската певица Шинейд О‘Конър, най-известна с хита си "Nothing Compares 2 U", почина на 56-годишна възраст. В последните години тя имаше множество проблеми с психичното здраве.

"С огромна тъга съобщаваме за кончината на нашата любима Шинейд", потвърди семейството ѝ в изявление за RTE. 

За смъртта на певицата съобщи първо вестник The Irish Times.Родена в Дъблин на 8 декември 1966 г., О'Конър е третото от петте деца в семейството на Джон, инженер и адвокат, и съпругата му Йохана.

Детството на младата О'Конър е трудно, родителите ѝ се развеждат, а през 2012 г. тя споделя в интервю, че майка ѝ я е малтретирала психически и физически и е "прекарала доста време в опити да унищожи репродуктивната ми система".

Тя проби през 1990 г. с хита си "Nothing Compares 2 U" („Нищо не може да се сравни с теб“) - песен, написана и композирана от Принс. Преди смъртта си тя беше издала 10 албума, последният от които е "I'm Not Bossy, I'm the Boss" от 2014 г.

Дебютният ѝ албум “The Lion and the Cobra” е в челото на музикалните класации в Ирландия и Обединеното кралство.

Снимка: Getty ImagesБез колебание изразява силни позиции по теми като организираната религия, правата на жените, войната, сексуалните посегателства над деца.


Шинийд О’Конър е ръкоположена за свещеник в Ирландската ортодоксална, католическа и апостолическа църква, църковна група без връзка с Католическата църква. Не пести критики към Ватикана, папите и Католическата църква въобще, като често се позовава на скандалите, свързани със сексуални посегателства над деца. Във връзка с това, Шинийд О’Конър открито заявява, че трябва да се изгради нова църква, ако свързаните, пряко или непряко, с педофилските скандали не я напуснат.Две години след големия си хит О'Конър отново влиза в заглавията на вестниците със скандалното си участие в предаването Saturday Night Live, по време на което разкъсва снимка на папа Йоан Павел II, след като изпълнява акапелно песента "War" на Боб Марли. След това тя казва на публиката да се "бори с истинския враг".

Споделя, че се интересува от религии, но не би искала да ѝ е прикачен етикет за принадлежност. Причислявала се е и към растафарианството. През 2017 г. О’Конър променя името си на Магда Давит, а след като приема исляма през 2018 г., приема името Шухада Давит.

Снимка: Getty ImagesПрез 2021 г. тя обяви, че се оттегля от музиката и турнетата, като написа, че е "остаряла" и е "уморена". Няколко дни по-късно обаче тя промени мнението си, като заяви: "Обичам работата си. Правя музика. Не ми харесват последствията от това, че съм талантлива (и откровена жена), че трябва да се провирам през стени от предразсъдъци всеки ден, за да си изкарвам прехраната."В крайна сметка О'Конър е диагностицирана с биполярно разстройство, както и със сложно посттравматично стресово разстройство и гранично личностно разстройство. През 2015 г. тя претърпява радикална хистеректомия за лечение на ендометриоза, което я вкарва в низходяща спирала.