Моделът Емили Ратайковски обвини фотографа Джонатан Ледър в сексуално насилие.

29-годишната актриса и модел написа есе за изданието The Cut, в което разказва за безплатна фотосесия в дома на Ледър в Ню Йорк през 2012 г. Тогава Ратайковски е на 20 и се стреми да създаде портфолио, с което да впечатли модните среди.

„Чувствах се спокойна и уверена, докато снимахме в спалнята на Джонатан. В началото снимките бяха по бельо, а след това по негово предложение направихме и гола фотосесия. Изпих доста вино“ – спомня си моделът.

В един момент Джонатан Ледър започва да я разпитва за любовния й живот и Ратайковски му разказва за мъжа, когото обича, както и за предишни свои връзки.

„Не помня дали сме се целували, но помня как пръстите му изведнъж се озоваха вътре в мен. Натискът ставаше все по-силен и беше наистина болезнено. Избутах ръката му със сила, без да кажа и дума. Той стана рязко и се качи безмълвно на втория етаж на къщата“ – пише моделът.

Пред The Cut фотографът коментира, че разказът на Ратайковски е твърде безвкусен и детински, за да отговаря на обвиненията.

Неговите издатели по-късно изпратиха официално съобщение, в което се казва, че е „Гротескно и доста тъжно колко отмъстителна е Ратайковски за това, че снимките й са публикувани“.

Кадрите, определени от модела като „възможно най-разкриващи и вулгарни“, бяха публикувани през 2016 г. от Imperial Publishing.

По това време Ратайковски вече е известен модел, появявал се на много корици на списания, както и във филма с Бен Афлек „Не казвай сбогом“ (Gone Girl, 2014 г.). В есето си за The Cut тя обвинява Джонатан Ледър, че умишлено е изчакал няколко години, за да срине кариерата й.

Ратайковски твърди, че никога не е подписвала документ, разрешаващ на Ледър да публикува снимките. Фотографът пък настоява, че има нужното позволение, подписано от тогавашния агент на модела.