Един от най-сексапилните модели в света, американката Емили Ратайковски, шокира последователите си в Инстаграм, като качи снимка по бельо, на която се виждат неизбръснатите ѝ подмишници. Това обаче не е гаф, а опит на моделa да покаже, че жените могат да са красиви и без да робуват на стереотипи.

Снимката е за септемврийският брой на списание „Harper's Bazaar“. Ратайковски е написала есе за списанието, в което защитава правото на всяка жена сама да избира как да изглежда и какви дрехи да носи.

Сама решавам дали да се избръсна или да оставя космите ми да пораснат. За мен космите по тялото са още един начин, по който жените могат да упражняват правото си на избор – изборът как да се чувстват и какво да бъде отношението им към това да имат или да нямат косми по тялото. По принцип бих предпочела да се бръсна, но понякога да оставя космите ми да пораснат е нещото, което ме кара да се чувствам секси.

Емили Ратайковски

Емили Ратайковски не е единствената известна личност, която не се притеснява да предизвика представите ни за красотата с окосмяването по тялото си. Мадона и Бела Торн също не изпитват неудобство да бъдат снимани така:

Посланието на Емили Ратайковски за пълната свобода, с която трябва да разполагат жените по отношение на телата си, е провокирана донякъде и от случая преди около година, когато моделът, заедно с други известни жени, протестираше срещу избирането за член на върховния съд на обвинения в сексуален тормоз Брет Кавано.

Емили и актрисата Еми Шумър бяха арестувани тогава, но за изненада на Ратайковски, вместо да получи подкрепа от жените в социалните мрежи, тя беше подложена на много критични коментари за прекалено разкриващите дрехи, които избра да носи на протеста: „Когато ме арестуваха във Вашингтон на протеста срещу Брет Кавано… заглавията в медиите не бяха за това срещу какво съм протестирала, а каква тениска съм носила. Дори жени, които напълно подкрепяха това, което правя, коментираха факта, че нямам сутиен. Все едно това, че тялото ми е видимо, по някакъв начин дискредитираше действията ми.

В нашата култура ние сме изплашени от жените като цяло, но по специално от вродената сила, която има женската сексуалност. Жената става по-силна и по тази причина по плашеща, когато започне да извлича сила от сексуалността си. Затова се подиграваме и настояваме, че жените губят нещо, когато демонстрират телата си.

Емили Ратайковски