Новата „Мис Вселена 2019” се казва Зозибини Тунзи и е от Южна Африка. Тя спечели световния конкурс и победи почти 90 красиви конкурентки от целия свят в неделя вечер.

Снимка: Getty Images

Зозибини е на 26 и е специалист по връзки с обществеността и по всичко личи, че тя не е типичната красавица с дълги коси. В основата на нейната платформа е битката срещу насилието, основано на различията между половете.

„Тя е посветила цялата си кампания в социалните мрежи за промяна в стереотипите относно половете. Тя е защитник на естествената красота и призовава жените да се обичат такива каквито са.” Това е написано в биографията й.

Тунзи се пребори с Мис Пуерто Рико Мадисън Андерсън, която остана на второ място, а трета в конкурса е Мис Мексико София Арагон.

Снимка: Getty Images

Сцената на световния конкурс за красота Зозибини използва, за да говори за нуждата от по-широк мироглед и как собственият й живот е бил оформен от расистки нагласи.

Обществото беше програмирано от много дълго време и никога не е виждало красота в лицето на черно момиче, но сега бавно се движим във времена, в които жените като мен най-после могат да намерят място в обществото, най-после могат да разберат, че са красиви.

Зозибини Тунзи

Тазгодишният конкурс „Мис Вселена” представи наистина по-различни истории. Сред тях е и тази на Мис Мианмар - Swe Zin Htet. 21-годишната красавица е първата жена, която открито се състезава и заявява, че е лесбийка.

Снимка: Getty Images

"Целите ми са да обявя, че съм лесбийка, защото знам, че ще има голям отзвук върху ЛГБТ общността в Мианмар”, заявява тя по време на конкурса чрез преводач. Красавицата прави сексуалната си ориентация обществено достояние дни, преди да се яви на конкурса, защото хомосексуалността в Мианмар се счита за престъпление.   

Още едно лице, което ще остане в историята на конкурса за красота, е Мис Ирландия Фионгуала О’Райли, която работи като инженер за НАСА и нейната цел била да се застъпи за младите жени, които се занимават със STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics).

Снимка: Getty Images