Историята на конкурсите за красота познава много скандали, причините за които са най-разнообразни - от обществено неодобрение и съмнения относно красотата на миската до сексскандали, голи снимки и лъжи. Подбрахме 10 сериозни претендента, чиито мащаб и шум, който са вдигнали, повдигат сериозни въпроси за правилата и организацията на конкурсите за красота на световно ниво.

Скандалът с грозната Мис Алжир от началото на годината

В началото на годината бе избрана новата Мис Алжир 2019 – Хадиджа Бин Хаму, която се съревновава с още 16 претендентки за титлата. Тя е първата „черна“ носителка на короната в страната, но бързо след конкурса беше заклеймена като „прекалено черна“ и „много грозна“ от потребители в социалните мрежи.

Повечето коментари бяха расистки, а някои откровено я обвиниха в корекции като този:

„Тя е много грозна, с големия си нос и уста, уголемена с 20 кубика, конкурсът за красота трябва да се печели с красота.“

Отговорът на Мис Алжир: „Не съдете хората без тяхното знание, няма разлика между бялото и черното.“

Джена Талакова се оказва транссексуална

Снимка: Getty Images

През 2012 година канадският модел Джена Талакова била сред фаворитките за спечелване на Мис Вселена, докато организаторите на конкурса не открили, че тя е транссексуална. Правилата ясно и точно описват, че претендентките трябва да са се родили жени. В резултат на това Джена била дисквалифицирана. Петиция в защита на Мис Канада, подписана от нейни фенове, накарала организаторите да променят правилата в нейна полза и така Талакова останала в надпреварата и завършила в топ 12.

Даниел Лойд, която подкупва съдиите, като се среща с тях

Снимка: Getty Images

През 2006 година Даниел Лойд печели титлата Мис Великобритания, но скоро след това короната й е свалена, след като става ясно, че красавицата се е снимала за мъжката библия Playboy. Освен това не остава скрит за обществеността и подходът на Лойд за спечелване– срещала се с един от съдиите по времето, в което се провеждал конкурсът.

Леона Гейдж, която имала две деца и излъгала за годините си

Снимка: wikipedia.org

Повечето конкурси за Мис изискват от кандидатските да не са омъжени и да нямат деца. След като през 1957 г. Леона Гейдж печели конкурса Мис Америка, нейната мащеха разкрива, че всъщност хубавицата има две деца и истинската й възраст не е 21, а 18 години, американката трябвало да се раздели с короната и титлата.

Оксана Федорова и слоховете, че е бременна

Снимка: Getty Images

Като Мис Русия 2001 Оксана представя страната на световния Мис Вселена и го печели, превръщайки се в първата рускиня, която носи короната на най-красивата жена в света. Месеци след това Федорова се отказва от титлата, а слуховете са, че е бременна, а едно от основните правила на конкурса е участничките да не забременяват. Красавицата обаче обяснява отказа си с лични дела и завършване на висшето си образование.