В официално изявление от Бъкинганския дворец беше съобщено, че Меган Маркъл и принц Хари няма да се върнат към задълженията си като членове на Британското кралско семейство. Двойката, която се отказа от престижната си роля в британското общество, вече няма да представлява кралското семейство в няколко организации, както досега.

„Херцогът и херцогинята на Съсекс потвърдиха пред Нейно Величество кралицата, че няма да се завърнат като действащи членове на кралското семейство“, се казва в изявлението. „След разговор с херцога, кралицата потвърди, че като се отказват от ролята си на членове на кралското семейство, не е възможно да продължат да изпълняват задълженията и отговорностите, които идват с живота отдаден на обществена служба.“

Снимка: Getty Images

Освен това принц Хари ще загуби почетните си военни звания, които ще бъдат дадени на други членове на семейството. Други почетни позиции, които ще бъдат върнати на кралицата са към благотворителната организация „Queen's Commonwealth Trust“, Съюзът по ръгби, Ръгби лигата, Кралският национален театър и Асоциацията на университетите на Британската общност.

Снимка: Getty Images

Меган и Хари ще запазят обръщението „Негово и Нейно Височество“, както и титлите „херцог и херцогиня на Съсекс“, но няма да имат право да ги използват официално.

„Въпреки че сме натъжени от тяхното решение, херцогът и херцогинята остават много обичани членове на семейството“, казва се още в изявлението.

Снимка: Getty Images

Първоначално това решение трябваше да бъде взето не по-рано от 31 март, но според източници на списание „Пийпъл“ комерсиалните отношения на двамата с компании като „Нетфликс“ и „Спотифай“ са ускорили раздялата. Мнението на кралицата е било, че членовете на Британското кралско семейство не могат да са наполовина вън, наполовина вътре и да представляват кралицата и Обединеното кралство, докато преследват лични цели.