Днес, 16 август, Кралицата на поп музиката навършва 61. Първите й стъпки в изкуството са свързани с уроци по пиано, следват балет, танци и след това музика. Още преди да стане известна, бъдещата поп звезда разбира, че в света на шоубизнеса се пробива само ако си различен. Истинският успех идва с албума “Like a Virgin”, когато младата Мадона носи предизвикателно облекло, въргаля се по сцената и прави движения, събуждащи неприлични асоциации, което за времето си е било абсолютно скандално. Това е отключващият момент в кариерата й, която е белязана от експериментиране с визията и имиджа.

Винаги провокативна на сцената - 2001 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И до днес Мадона не спира да сменя стилове и имидж и да провокира. На 14 юни 2019 г. излезе 14-ият й студиен албум "Madame X”, който е вдъхновен от последните няколко години живот на певицата в Лисабон, Португалия. Колекцията от 15 песни празнува дългогодишната й любов към латино музиката и културата и включва изпълнения на португалски, испански и английски език.

Най-продаваният сингъл на Мадона е „Hung Up“ с над 9,6 млн. копия, а  най-продаваният й албум е „The Immaculate Collection“ с продажби, достигнали 30 млн. копия. Продажбите на албумите ѝ са оценени на стойност около 400 милиона долара.

Мадона и Гай Ричи - 2000 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За личния й живот и любовни афери спокойно би могла да бъде написана отделна книга. Повечето й връзки са скандални. Първият й брак от 1985 г. е с актьора Шон Пен, който е белязан от домашно насилие, изневери, алкохол и скандали. Следват мъже като Уорън Бийти, Денис Родман, Анди Бърд и личният треньор на певицата Карлос Леон, от когото тя ражда първото си биологично дете – Лурдес. През 2000 г. тя и продуцента Гай Ричи се женят и имат общо дете – Роко. През 2008 семейната идилия приключва. През последните години Мадона се занимава с доста по-млади от нея мъже, сред които танцьорът Брахим Зайбат, с когото излиза цели 3 години.

Бременната с второто си дете Мадона - 2000 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Освен двете биологични деца Мадона осиновява още 4 - 14-годишната Мърси, 13-годишният Дейвид и 7-годишните близначки Естер и Стела.

Освен певица 61-годишната изпълнителка е и дизайнер, актриса, писател и благодетел на много благотворителни каузи.

Мадона във филма "The Next Best Thing" от 2000 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ето и някои от най-известните мисли на Кралицата на попа, които заслужават внимание:

 

„Аз съм като хлебарка. Не можете да се отървете от мен.“

 

„Ето какво ще ви кажа: всеки има пълното право да споделя мнението ми.“

 

„Дали сексът е мръсен? Само ако не се миете.“

 

„Спинът е най-лошото нещо, което се случи през 20-ти век, след Хитлер.“

 

„Никога не познавате едно момче истински, докато не го помолите да си сложи презерватив.“

 

„Отказът е най-големият афродизиак.“

 

„Обичам иронията в начина, по който хората тълкуват символиката на предметите. Аз например намирам разпятията за много секси, защото на тях има изобразен гол мъж.“