Няма как да подминем една много обсъждана и засягаща всяка жена тема, а именно колко време ни отнема да се приготвим за работа, така че външният ни вид да не изплаши някой в градския транспорт. С особена сила важи това да бъдеш с изряден външен вид, ако си публична личност. Докато при мъжете душът и бръсненето са достатъчни ритуали, жените са засегнати сериозно от липсата на време да изглеждат добре. За това открито говори първата жена кандидат за президен на САЩ – Хилари Клинтън в новите си мемоари озаглавени „What Happened”.

За много хора най-шокиращото нещо, в кампанията на Хилари Клинтън за президент на САЩ, е фактът, че тя не печели. Това, от което самата тя е разтърсена е времето, което е отделила, за да бъде красива. За цялата кампания през 2016 година Хилари е стояла на стола пред фризьор или гримьор общо 600 часа или 25 дни. „Бях шокирана и затова пресметнах два пъти“, заявява американският политик в новата си книга.

Бившият държавен секретар на САЩ, която в момента е на 70 години, пише още, че никога не успяла да свикне с това какви усилия струва да бъдеш жена в публичното пространство. И до ден днешен тя е подложена на стриктен контрол относно външния си вид, всяка нейна изява е следена изкъсо от медии и общественост – нещо, което никога не е оценявано от колегите й от мъжки пол.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Няколкото пъти, в които се появих без грим, се превърнаха във водеща новина!“

Хилари споделя още, че не завижда на своите колеги мъже, но го прави, когато става дума за поддържането на външния вид – защото мъжете могат да вземат душ, да се избръснат, да сложат костюм и да са готови. В книгата си споделя още за своята мечта - да живее в свят, в който да бъдеш гримиран и красив не е основната тема на деня.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos