На днешната дата през 1915 г. е роден бележитият американски драматург Артър Милър, който е автор на пиесите „Смъртта на търговския пътник“ и „Всички мои синове“. Той е носител на наградата „Пулицър“, има роман, двадесет пиеси и три сборника с разкази, но най-известен за всички остава с втория си брак – с киноиконата Мерилин Монро.

Снимка: Getty Images

1950 г. – Артър Милър се среща с Мерилин Монро

Двамата се запознали през 1950 г., благодарение на режисьора Елиа Казан, с когото Монро имала връзка. Младата актриса по това време все още се борела да се докаже в Холивуд. За разлика от нея Артър Милър вече бил един от най-големите американски драматурзи, благодарение на наградената с „Пулицър“ пиеса „Смъртта на търговския пътник“.

И докато всички на партито, на което се срещнали двамата, не можели да откъснат очи от Мерилин, единствено Милър се правел, че не я забелязва и че не се интересува от нея. Вместо да я отблъсне, това я впечатлило. По-късно тя споделила, че именно неподатливостта му на чара ѝ я накарала да го забележи сред всички останали мъже.

Снимка: Getty Images

Мерилин започнала да му пише писма, а той ѝ отговарял – учтиво, но студено. По това време драматургът бил женен, но на всички било известно, че бракът му е нещастен, затова красивата актриса очаквала той скоро да напусне жена си.

През 1955 г. Монро и Милър станали любовници, макар мъжът все още да бил женен. За петте години откакто за пръв път се срещнали, Мерилин вече се била превърнала в звезда и била толкова известна, ако не и повече, колкото драматурга. Вестниците надушили историята и аферата скоро станала публична.

Скандалът се превърнал в причина за развода на Артър Милър и съпругата му Мери Слатъри. Милър не желаел много това да се случва, за разлика от Мерилин, която виждала във връзката си с драматурга сигурност и възможност да започне да гради кариера на сериозна актриса.

1956 г. – Милър и Монро се женят, с което започват проблемите

Двамата сключили брак на 1 юни 1956 г. и почти веднага заминали за Англия, където Монро участвала във филм с Лорънс Оливие. На познати Мерилин доверила, че за пръв път в живота си се чувства наистина влюбена. От своя страна Артър Милър се чувствал така, новата му съпруга дори намерила тефтер, в който драматургът бил написал колко е разочарован от брака си и колко засрамен се чувства понякога от връзката си с Мерилин.

Точният текст на бележката не е известен, но Монро споделила с приятелки, че Милър написал как е бил нещастен с първата си жена, но Мерилин била дори по-лоша. И въпреки че това събитие помрачило идеализирания образ на Артър, който актрисата виждала, двамата все пак останали заедно още пет години.

Снимка: Getty Images

Следващите години брак били изпълнени с напрежение и разочарования, но вероятно имало и добри моменти – защо иначе Артър Милът би посветил един от сборниците си с пиеси на нея?

Актрисата претърпяла няколко спонтанни аборта, започнала да се пристрастява към болкоуспокояващи и сънотворни и се чувствала подтисната, че е принудена да върши скучна домакинска работа. През това време Милър рядко я виждал, защото предпочитал да се усамотява в кабинета си, докато пише пиеси.

По едно време, за да опита да предизвика някаква реакция в съпруга си, Мерилин Монро започнала да му изневерява и аферата ѝ скоро станала публична. Милър не обърнал никакво внимание, не опитал да говори с нея, не се опитал да си я върне и не проявил никакви признаци, че има нещо против.

1961 г. - Артър Милър и Мерилин Монро се развеждат, а година по-късно тя се самоубива

Бракът им се разпаднал окончателно, когато двамата започнали да работят по филма „Непригодните“, който е по разказ на Артър Милър. Съпрузите постоянно били в конфликт, а в един момент Монро заявила, че ако не се опасявала, че филмът няма да се приеме добре, би се развела.

Снимка: Getty Images

В крайна сметка Милър и Монро действително се развеждат през януари 1961 г. Година по-късно Мерилин Монро е открита мъртва в дома си, след като е изпила свръхдоза успокоителни. Смъртта ѝ е обявена за самоубийство.

Запитан дали ще иде на погребението ѝ, Милър отвърнал, че няма такова намерение, защото „тя няма да е там“. Той вече бил женен за третата си съпруга. Само две години по-късно Милър създал пиесата си „След грехопадението“, в която има персонаж, подобен на Монро. Драматургът до последно отричал да е ползвал мъртвата си бивша съпруга за вдъхновение, но въпреки това всички приемат, че е така. Много хора намират препратки към връзката му с Монро и в други пиеси, а в „Да завършиш филма“ от 2004 г. историята почти буквално следва събитията около снимките на „Непригодните“.

Снимка: Getty Images

Артър Милър почина на 10 февруари 2005 г., а връзката му с Мерилин Монро остава една от най-коментираните и любопитни теми от живота му. Това, което младата жена се надяваше да се превърне в трамплин към по-сериозното кино, се оказа наклонената плоскост, която я отведе в гроба само на 36 години.