Уилям С. Бъроуз е американски романист, поет и есеист, един от емблематичните автори на бийт поколението, наред с Джак Керуак и Алън Гинзбърг. Най-известните му романи са издадени на български след края на комунизма - "Дрога", "Голият обяд", "Softмашина", "Сбъркан". Нa днешната дата се навършват 26 години от смъртта на Бъроуз, така че нека си спомним за по-интересните цитати от творчеството на Стария Бул Лий…

Снимка: Getty Images

"Бъди справедлив, а ако не можеш да бъдеш справедлив, бъди своеволен."

"Нашият национален наркотик е алкохолът. Ние сме склонни да гледаме на употребата на всеки друг наркотик с някакъв особен ужас."

"Имаме намерение да продължим настъплението срещу полицейската машина навсякъде. Имаме намерение да унищожим полицейската машина и всичките й записи. Имаме намерение да унищожим всички догматични вербални системи. Семейната клетка и нейните метастази в племена, страни, народи ще я изтръгнем от корен. Не желаем повече да слушаме семейните безсмислици, майчините безсмислици, бащините безсмислици, полицейските безсмислици, провинциалните безсмислици или светските безсмислици. Казано по-просто, вече сме се наслушали на достатъчно глупости."

"Вашето право е да живеете там, където искате, в общество, избрано от вас, и по закони, с които вие сте съгласни, е загинало в осемнадесети век с капитан Мисън. Да го възкресят могат само чудо или катастрофа."

"Нищо не е случайно за човека на знанието: всичко, което вижда и чува, е точно на своето място и в своето време и чака да бъде видяно и чуто."

Снимка: Getty Images

"Този, който не се бои да живее в наше време, просто страда от недостатъчно въображение."

"Литературата, ако тя въобще има някакъв смисъл, е необходима, за да предупреждава за опасности…"

"Само пребивавайки в ада, ще може да видите рай."

"Измамѝ хазяина, ако можеш и ако трябва, но дори не се и опитвай да метнеш Музата. Няма да се получи. Можеш да имитираш качеството не повече, отколкото можеш да имитираш добрата храна."

"Историята на тази планета е история на идиотизма, подчертан от няколко дебили, които са се откроили на общия фон като гении."

"Само един поглед към тази планета от някой извънземен ще го накара да каже – искам да говоря с управителя."

"Красотата винаги е обречена. "Лошите въоръжени хора са все по-близо". Homo Sap с неговото оръжие, с неговото време, с неговата ненаситна алчност и невежество е също толква отвратителен, че не може дори да разгледа собственото си лице."

"Вярващите и невярващите ги разделя тънката граница, от двете страни на които е пропастта на всеобхватното невежество. Никой не е толкова сляп, както този, който не желае да гледа."

"Има нещо сгрешено в цялата концепция на парите. Изискват се все повече и повече, за да си купиш все по-малко и по-малко. Парите са като хероин. Дозата, която ще ти стигне в понеделник, няма да ти достатъчна в петък."

"Много ти се иска да се измъкнеш от настоящото време, нали? Това обаче е доста по-сложно, отколкото си мислиш, много по-сложно. Времето удря много болезнено."

"Положихме всички усилия да прекратим Промишлената революция, докато все още не е късно, да забавим ръста на народонаселението на приемливо ниво, постепенно да заменим количествените парични инструменти с качествени, да се борим против децентрализацията и за съхраняване на ресурсите. Промишлената революция в своята същност е вирусно заболяване, насочено към възпроизводството на идентични обекти и личности. Ако произвеждаш сапун, не ти пука кой ще купува твоя сапун, докато продажбите растат, а заедно с тях и печалбите. Не ти пука и за това, кой го произвежда и кой работи в твоите фабрики. Важното е да се вари сапун."

"Единственото, способно да обедни цялата наша планета, е планетарна космическа програма… Земята се превръща в космическа станция, и войната просто изчезва от дневния ред, дори мисълта за нея се превръща в безумие в контекста на изследователските центрове, космодрумите, възхитителното усещане, възникващо от съвместния труд с хората, които ти харесват и които изпитват дълбоко уважение към своите, определени по взаимно съгласие цели – цели, които ще донесат изгода на всички, който може да ги достигне. Щастието е страничния продукт на една осмислена дейност. Планетарната космическа станция предоставя на всички членове на своя екипаж възможност да действат осмислено. Собствениците на ранчо благоденстват, а човешкият добитък на пасбищата едрее и се готви за заколение… Светът е без начало и без край."

Снимка: Getty Images

"Знаете ли, питат ме: ако бях на пустинен остров и не познавах никого, който да е виждал онова, което съм написал, бих ли продължил да пиша. Отговорът ми е най-категорично "да". Бих продължил да пиша, заради компанията. Защото създавам един въображаем – винаги е въображаем – свят, в който бих желал да живея."

"Параноик е някой, който знае твърде малко за това, което се случва."

"Щастието е страничен продукт от фунция, намерение и конфликт; тези, които търсят щастие за себе си, търсят победа без война."

"Отивам твърде далече и някой ден не ще мога да се върна въобще."

"Начинът да убиеш един човек или един народ е да го лишиш от мечтите му, начинът, по който белите са се погрижили за индианците: убивайки техните мечти, техните магии, техните шамани."

"Не може да има общество от хора, които не мечтаят. Те ще загинат за две седмици."

"Знанието ти за това, което се случва, може да бъде само повърхностно и относително."

"Твоят ум ще отговори на повечето въпроси, ако се научиш да отпускаш и да чакаш отговора."

"Любовта? Какво е това? Най-естественото обезболяващо, това е тя."