За рок музиканта Тома Здравков 2024-а започва с много нови очаквания, за които той си е „постлал” още миналата година. През 2023-а той се дипломира в Стопанската академия, специалност „Икономика на туризма”, но сега е отдаден само на музиката. С подкрепата на съпругата му Виктория, която също напуска работата си, както и на верен екип от хора, създават своя Музикална компания. До края на месеца Тома Здравков ще представи новата си песен „Напред”, чието име за първи път оповести пред Ladyzone.bg. Видеото към парчето също вече е заснето. В плановете му са още песни и клипове към тях, много участия с бандата му „ТОМА”, както и здрава работа с други музикални артисти и проекти.

Наред с предизвикателствата в шоу бизнеса, с който се е захванал, той и съпругата му са родители на първокласничката Алиса и на почти 4-годишния Константин. Тома Здравков разказва за семейството си, за бъдещите ангажименти, свързани с продуцентската му компанията, за рокендрола като религия и за щастието, че има фенове, които го подкрепят искрено и безрезервно.

Снимка: Личен архив

Тома, как започна 2024-та за теб?

Изключително успешно! А и ние така планирахме да бъде (усмихва се). Казвам „ние”, защото през миналата година успях да събера изключително свежи и готини хора, успях да направя екип и заедно със съпругата ми и с любимите ми хора да основем продуцентска компания. Занимаваме се и с мениджмънт на музикални артисти, донякъде и с организация и опезпечаване на корпоративни събития, както и с други музикални проекти. Благодарен съм и на съпругата ми Виктория, че ме подкрепи и двамата решихме да напуснем работа и сериозно започнахме да се занимаваме с компанията. Изпратих 2023-та с над 80 участия, от които повече от 50 са концерти с групата ми из страната. Шоуто, което правехме, беше на ниво – с мултимедия, с як саунд, изпълнявах авторски парчета. А навръх Нова година бяхме с бандата ми на площада в Търговище. В началото се поуплаших, защото площадът се оказа огромен, и си казах: „Студено е, хората ще предпочетат да празнуват вкъщи...” Е, знаех, че все пак ще има хора, но това, което се случи, много ме зарадва, защото имаше повече от 10 хиляди души. Накъдето и да се обърнех, беше море от хора, които бяха дошли, за да ни слушат, което е страхотно признание! Разбира се, има накъде още да растем, но се чувствам изключително смислен в момента, с това, което правим. Искаме да докажем на хората, които ни стискат палци, както и на себе си, че наистина един добър музикант може да се изхранва от таланта си и музиката, която прави. Така че съм много, много щастлив! Защото ние, всички от компанията ни, наистина сме едно голямо семейство, което работи съвестно върху това да развива нашия музикален продукт.

Снимка: Личен архив

 

Сякаш си прекалено скромен...

По-скоро не се взимам на сериозно, защото знам, че талантът трябва да се развива постоянно. Непрекъснато трябва да надграждаш и да дерзаеш. Както съм изпял в песента си „Покорявай”: стоейки в подножието, винаги трябва да се стремиш и да гледаш  към върха, да знаеш, че има и нови върхове и трябва още да катериш и да катериш, и да бленуваш за всеки следващ. Ако решиш, че си най-големият и изкачиш върха, ще видиш, че там горе си сам (усмихва се). Затова вдъхновени и надъхани направихме един много здрав план за 2024-та, който се надявам да осъществим. Предстои ми да издам 3-4 сингъла, като всички ще имат и видеоклипове. Първият от тях, който ще излезе съвсем скоро, се казва – „Напред”, което споделям за първи път на вас. Не мога да разкажа много, тъй като парчето скоро ще има официална премиера, но ще спомена една интересна история от снимките на видеоклипа, който заснехме  на 6-ти януари на покрива на една сграда в кв. „Стрелбище”, която е обградена отвсякъде от жилищни блокове. С колегите се шегуваме, че се случи една естествена, натурална PR кампания, преди същинската, защото на един от блоковете се прожектираше логото ми (ТОМА). Много хора гледаха това, което се случва, докато снимахме и се появиха куп „сторита” в мрежата с видеозаписи на случващото се. Получавахме и множество окуражителни възгласи от хората, наизлезли на терасите да наблюдават как забиваме с бандата на покрива на сградата, насред пламъците на огньовете… оп, леко се издадох (смее се)! Надявам се да се получи добър аудио-визуален продукт, но това пак хората ще го преценят. Премиерата на новия ми сингъл „Напред”  ще бъде обявена в официалните ми канали в социалните мрежи.

Рокендролът ли е твоята религия?

Да – абсолютно е така! Рокендролът е музика, която винаги има какво да каже, винаги ме докосва и в този стил намирам много музикални качества. Това е музика с послание, музиката на бунтарите, на хипарите, на хората с по-различно мнение... Рокендролът е музиката, която ме изразява като личност. Никога няма да кривна от този път, макар днес много да се размиха стиловете в музиката, в което няма лошо, стига това, което се прави да е добро.

Има и един застрашителен факт, защото бащите на рок музиката, класиците, хората, които са й дали сърцето и душата си, лека-полека си отиват от този свят. А ние, по-младото поколение, носим тази отговорност – да опазим рокендрола и затова не трябва да приемаме музиката като даденост, а като средство, с което да вълнуваме и ангажираме сетивата. Защото музиката е много ценно и отговорно нещо - като децата е! Трябва да мислим за това, че днес правим музика и тя остава след нас като завет.

Снимка: Личен архив

Тази година дъщеря ти Алиса е първокласничка. Тя как се справя с новото предизвикателство - училището?

Алиса е много ученолюбива и с майка й сме много горди с нея. И тя си има своите моменти, защото все пак е „Алиса в страната на чудесата” (смее се). А и баща й е много разсеян, и тя трябва да вземе малко и от това мое „качество”, нищо, че с майка й и двете са зодия Стрелец и са доста съсредоточени върху това, което правят. Така че Алиса е много сериозна, но си е още дете.

Затова пък брат й Косьо ще е облагодетелстван, защото е след нея!

Да не отваряме темата за Косьо (смее се)! Много е сладичък, но е и много палав, изразява мнение и то убеден в това, което говори. Между другото той вече може да чете, а другия месец ще стане на 4 години. Гордея се с него, защото като го взимам от детската градина, ги изпращат децата с музика на „Metallica”, „Kiss”, „AC/DC”, “Twisted Sister”..., което е благодарение на него.

Снимка: Личен архив

Освен с музиката и с децата, си късметлия и със съпругата си Виктория, защото не са много жените, които ще зарежат работата си и на сто процента ще застанат до съпруга си?

Така е и съм много щастлив, че тя повярва в мен, както и че тя и други хора ме надъхват и ми казват, че има смисъл в това, което правя. Истината е, че компанията ни се стреми да изпълнява ангажиментите си, като те изцяло да са изчистени от грешки. Вики се грижи аз да съм в кондиция, да пазя гласа си, за да съм полезен и максимално добър в музиката. Разбира се, има конкуренция – много нови, млади изпълнители, които са доста информирани сега, докато аз си давам сметка, че на техните години не съм бил. Но това да има конкуренция е градивно! Щастливец съм и че имам много приятели, страхотни български музиканти като Митко Кърнев, Ангел Дюлгеров, Дичо, Любо Киров, Георги Янев, Данчо Караджов, Миро, Мария Илиева и мога да работя с тях и да споделяме музикални идеи. Хубаво е, че чрез тях имам поглед и отвътре върху музикалния шоу бизнес, както и че с тях си говорим приятелски за важните неща, а не разменяме фалшиви любезности и общи приказки.

Пожелавам си да сме здрави тази година и планът, който сме начертали с моя екип, да се изпълни поне на 90 процента. Но съм задължен да дам качествена продукция на феновете си и на всички хора, които ме подкрепят, независимо дали защото съм добър човек, музикант, певец или щоумен. Истината е, че публиката е последният „съдник”, искам тя да ме оценява и като една огромна вълна да ме тласка напред. А аз и хората от екипа ми ще направим всичко по силите си, за да ги зарадваме с качествена музика. Дано за всички да е успешна 2024-та и смело „Напред”!