"Сбъдна се най-най-голямата ми фотографска мечта - да съм в селекцията на Кралската обсерватория на Гринуич за Astronomy Photographer of the Year. И съм първата българка, избирана в този списък!" - така звучат в думи радостта и гордостта на Росица Димитрова. 

"Аз съм Роси и съм папарак – дебна звездите и щракам разни копчета" - така през смях се представя Росица Димитрова, но снимките й всъщност предизвикват сериозно и огромно възхищение.

Росица Димитрова е наш специален гост в подкаста ни "Малки разговори". Ето какво ви очаква в сряда. 

 

Когато получава имейл от Royal Observatory Greenwich, не можела да повярва.

ПЪРВО СИ ПОПЛАКАХ ДОБРЕ

Като всеки човек с много и добри качества, често ги подлага на съмнение. Решава, че най-вероятно от обсерваторията са се объркали и скоро ще й пишат, за да обяснят грешката си. Но грешка няма. 

Прекрасната новина обаче трябвало да пази 5 месеца, тъй като информацията била кондифенциална. 

Единствения, с когото говорела по темата, е Михаил Минков - друг фотограф, с когото са заедно в листата.  

"Това е най-престижният конкурс в света, където избират толкова невероятни снимки, че наистина - най-голямата ми мечта не беше да го печеля. А просто да съм в тяхната годишна селекция!"

Конкурсът има 8 категории, като във всяка се избират по 10-15 фотографии. Цялата селекция е от 100 снимки, които от 17.09.22 може да видите в един от Кралските музеи на Гринуич - National Maritime Museum.

Изложбата ще е там в продължение на около 10 месеца.

И макар Роси да си мислела, че ще е номер 100 от всички избрани снимки, всъщност се оказва, че е под номера 10 и 15.

Избрана снимка е тази - биолуминесцентният планктон край Тюленово, който успява да улови в кадър преди година. 

Снимка: Getty Images

Снимките на Роси Димитрова са печелили редица награди - Part of Varna Airport’s exhibit, Photography Contest “Through a plane window” и др.