През 1985 г. излиза филмът „Завръщане в бъдещето“, който се превръща в култ за поколения любители на научната фантастика. Филмът, който печели една награда „Оскар“, и до днес остава един от най-обичаните, правени някога. А заедно с успеха на филма изгря и звездата на младия актьор Майкъл Джей Фокс. През последните години обаче почти не сме виждали актьора на големия екран. И за съжаление причината е здравословното му състояние.

Снимка: imdb.com

През 1991 г., малко след излизането на последната част от успешната трилогия за пътуващия във времето автомобил, актьорът научава страшна диагноза – Паркинсон. Коварната болест засяга централната нервна система и затруднява движенията, паметта и говора на болните.

В началото състоянието му не е тежко, затова актьорът опитва да запази битката си в тайна, но през 1998 г. съобщи пред какво е изправен. Болестта все повече затруднява актьора и му се налага да се откаже от ролите си в киното, но често се появява в епизоди на телевизионни сериали.

Снимка: Getty Images

През последните години обаче състоянието му се е влошило драстично и 59-годишният мъж е осъзнал, че това вероятно е краят на актьорската му кариера. Една от причините е, че вече не може да запомня репликите си:

Краткосрочната ми памет е много краткосрочна“, сподели той в интервю за вестник „Дейли Мирър“. „Последните ми две роли имаха много реплики и се затрудних и с двете.

Актьорът има проблеми не само с паметта, но и с говора. Той признава, че в последно време предпочита да пише, вместо да говори, защото произнасянето на някои думи го затруднява. Болестта се отразява и на други аспекти от живота му.

Снимка: Getty Images

Вече не мога да свиря добре на китара, не мога да рисувам добре, а танците така или иначе никога не са ми били силна страна. Актьорската игра също става все по-трудна. Остава ми единствено да пиша и за щастие това ми носи удоволствие.

Преди известно време лекарите откриха доброкачествен тумор в гръбначния му стълб и актьорът се подложи на операция. Процедурата беше успешна, но трябваше да минат месеци, преди Фокс да може да ходи отново.

Снимка: Getty Images

Макар да се намира в много труден етап от живота си и да му предстоят големи промени, Майкъл Джей Фокс е оптимист и е благодарен за подкрепата на съпругата си Трейси Полан и четирите си деца – Сам на 31, близначките Акуина и Шуилер на 25 и най-малката му дъщеря Есме на 19 години.