Преди образът на силната жена да стане толкова често срещан в киното и преди Сара Конър да унищожи Терминатора, първа беше Сигорни Уивър като лейтенант Елън Рипли. За всички любители на научнофантастичните филми, Рипли винаги ще остане една от най-любимите героини в киното. Днес Сигорни Уивър, на която дължим образа на Рипли, става на 71 години.

Нейното истинско име е Сюзън Уивър, но след като в книгата "Великият Гетсби" открива името Сигорни (или "Сигърни", както е в официалния превод на романа), решава, че вече това ще е артистичното ѝ име.

Младата Сюзън/Сигорни отдавна мечтае да е актриса и пътят ѝ към киното и телевизията би трябвало да е лесен, защото баща ѝ работи в най-голямата телевизионна мрежа в Америка, а майка ѝ е актриса. Въпреки това повечето продуценти не я намират за достатъчно привлекателна, тъй като е нетипично висока за жена (182 см) и има доста мъжествено излъчване. И точно това, което я спирало да поучи повечето роли, ѝ дава възможност да вземе тази, която я превърна в звезда.

"Пришелецът" и борбата на Ридли Скот да сложи жена в главната роля

Сигорни започнава кариерата си като театрална актриса, но се опитва да стигне до киното. Първата ѝ роля на големия екран е във филма "Ани Хол" на Уди Алън. И макар филмът днес да е класика, ролята на Сигорни не е. Дори да сте го гледали, може да не я забележите, защото Уивър се появява само за... 6 секунди.

Горе-долу тогава режисьорът Ридли Скот започва работата си по филма "Пришелецът"- един проект, твърде смел за времето си. В оригиналния сценарий на Дан О'Банън лейтенант Рипли, който в крайна сметка побеждава смъртоносното извънземно, превзело кораба, трябвало да бъде мъж. Скот обаче има друга идея и предлага вместо това Рипли да е жена.

Снимка: imdb.com

На режисьора не му е лесно да прокара идеята си. Днес той е считан за един от най-великите създатели на филми за всички времена, но тогава, само с един пълнометражен филм зад гърба си, мнението му няма голяма тежест. В крайна сметка, след дълга борба, той успява да събере достатъчно подкрепа от страна на продуцентите, за да накарат О'Банън да пренапише сценария. Решаващият аргумент бил, че никой няма да очаква жена да се справи с чудовището и така зрителите ще са изненадани от финала.

За ролята на Рипли е избрана Сигорни Уивър, най-вече заради височината и излъчването ѝ - същите неща, които преди това ѝ пречат. Останалата част най-вероятно ви е известна, дори да не сте любители на филмите - "Пришелецът" се превърна във феномен, създаде нов жанр в киното и до днес е един от най-високо оценените хоръри на всички времена (8.4 в IMDB). Сигорни Уивър пък си заслужи неофициалната титла на "Кралица на научната фантастика". Тя участва и в следващите три продължения на "Пришелецът".

Филмовата кариера на Уивър след "Пришелецът"

Филмът на Ридли Скот отвари вратите на Сигорни Уивър, особено към фантастичното кино. Освен в продълженията на "Пришелецът", тя участва в превърналия се в култова класика "Ловци на духове" и в продължението му. Гледали сме я в комедията "Галактическа мисия" и в "Аватар", който в продължение на 10 години беше най-успешният филм на всички времена.

Снимка: imdb.com

Ролите ѝ не се ограничават само с фантастика. Тя участва също така и във филмите "Работещо момиче" и "Горили в мъглата", като и за двата получи номинации за награда "Оскар".

Филмът "Горили в мъглата" е биографичен филм за изследователката Даян Фосе. Покрай подготовката си за филма, Сигорни става член на "Фондацията за горили на Даян Фосе" и днес е почетен председател.

Тя има три номинации за "Оскар", сред които и една за ролята ѝ в продължението на "Пришелецът", но нито веднъж не е получила наградата. Въпреки това има два "Златен глобус"-а и награда БАФТА.

Снимка: imdb.com

Макар и на 71 години, Сигорни няма скоро да слезе от екраните ни, защото кариерата ѝ продължава с пълна сила. Тя ще участва и в четирите продължения на "Аватар", които ще излязат в периода между 2022 г. и 2027 г. Ще я видим и в дългоочакваното (истинско) продължение на "Ловци на духове."