Звездата на Селена Гомес изгрява в ранна детска възраст с участието й в детското шоу „Барни и приятели“, а завидна популярност добива с шоуто на Дисни „Магьосниците от Уейвърли Плейс“. Певицата и актриса никога не е криела, че липсата на лично пространство и постоянното преследване от медии и папараци са провокирали нейните здравословни и психични проблеми. Животът й винаги е бил на показ в медийното пространсто, особено романтичните й връзки с Джъстин Бийбър и The Weeknd. Самата тя споделя:

„Лупусът ми, бъбречната трансплантация, химиотерапията, психичното ми заболяване, разбитото ми сърце в публичното пространство – всичко това са неща, които щяха да ме съборят. Всеки път си казвах „Какво още ще трябва да преживея?“.

Изпълнителката на „Lose you to love me“ (първият й номер едно хит в престижната класация на Billboard) твърди, че й е отнело дълго време, за да разкрие своята уязвимост: „..чувствах се като вещ. Дълго време се чувствах отвратително“. Най-разтърсващото, което споделя в интервюто си за американското издания на сп. "Ел" (ELLE USA), че е щяла да направи нещо, за да се нарани, ако не е била покрепата на верните й фенове.

Певицата и актриса за първи път бива диагностицирана с лупус и тревежност през 2014 г., когато прекратява световното си турне Stars Dance Tour, за да влезе в клиника по рехабилитация. И тогава медиите не спират със спекулациите – „Дори не знам какво си мислеха, че правя – дали вземам наркотици, пия алкохол, купонясвам. Разказите бяха гнусни“.

През годините за Селена следват още няколко ментални срива, както и бъбречна трансплантация вследствие на усложнения от автоимунното й заболяване.

Селена е изявен филантроп от години и твърди, че въпреки постоянните дарения, които прави, посещенията на болни деца в болнични отделения, заставането зад различни социални каузи с името си не я карат да се чувства достатъчна.

Спасението певицата открива в дистанцирането от социалните мрежи. През 2016 година тя е най-следваната личност в Инстаграм, публикувайки ежедневно новостите в живота си, а днес дори няма приложението на телефона си и не знае паролата за акаунта си, който се поддържа от асистентката й:

„Изведнъж трябваше да се науча да бъда със себе си. Беше изнервящо, защото преди прекарвах часове, разглеждайки живота на хората в социалните мрежи. Понякога виждах снимки с някого от преди две години и осъзнах, че дори не знам кои са тези хора всъщност“.

Въздържането от социалните мрежи позволява на актрисата да се фокусира върху себе си и творческите си планове: „Беше толкова хубаво. Най-накрая можех да бъда в настоящето“.

През изминалата година, в периода на карантина, Селена заживява заедно с баба си и дядо си по майчина линия, както и с няколко от най-близките й приятели. Работи по успешното шоу „Selena + Chef”,  в което тя готви в собствената си кухня с дистанционната помощ на световноизвестни готвачи.

Певицата дълго време работи, за да създаде свой бранд за грим - Rare Beauty, чийто фокус е върху жените, които „носят грим, за да се чувстват себе си, а не защото имат нужда“. Към марката е създаден и фонд за дарения със средства за каузи, свързани с менталното здраве:

„Всичко, с което съм свързана, има дарителски аспект. Ако няма да се получи нещо добро, няма да го правя. Не ми трябват пари. Нуждая се от хора, които ще се борят с мен“.

За Селена Гомес винаги е чест да бъде част от важни граждански каузи – по тази причина дава Инстаграм акаунта си като поле за изява на организацията When We All Vote и си партнира с Мишел Обама, за да покаже значимостта на това всеки да упражни правото си на глас.

Селена активизира и своето възмущение, за да инициира диалог по дадени теми, като се изявява и като продуцент на документалната поредица Living undocumented, разпространявана от Netflix. В епизодите се представят историите на незаконни мексикански преселници в САЩ. Звездата използва платформата си, за да повдигне и теми като трафик на хора и омраза.

Преди време певицата заявява, че ще се оттегли от музикалната сцена, но днес не е на това мнение, въпреки че постоянно усеща нуждата да се доказва като изпълнител: „Не мисля, че някога ще спра да правя музика, защото тя е много по-личен начин да изразиш себе си".

Последните й творчески дейности включват издаването на първия й албум изцяло на испански, озаглавен „Revelacion“ („Откровение“), чиято премиера беше през март тази година. Певицата споделя, че това е начин да се завърне към латино корените си:

Беше предизвикателство. Работих с учител, за да не звуча глупаво, исках да е автентично. Исках да покажа любов, да говоря за болката, но по един по-уверен начин. Има една песен за момичета, които се сбогуват с нещата, които не са добре за тях“.

Предстои и премиерата на комедийния сериал Only Murders in the Building, където Гомес отново е и изпълнителен продуцент. В разпространяваната от Hulu лента акстрисата си партнира с кралете на комедията Стийв Мартин и Мартин Шорт. За работата си с тях тя споделя следното: „Умирах от смях“ и същевременно „Бях заобиколена от толкова много мъдрост“.

Only Murders in the Building ще направи своята премиера на 31 август в стрийминг платформата Hulu.