Ако името й бъде произнесено от американец, то би трябвало да е Джозефин Бейкър, но французите й казват Жозефин Бекер. Тя е чернокожа френска актриса, певица и танцьорка, родена през 1906 година в Америка като Фреда Джозефин Макдоналд. Когато е само на 13, майка й я жени за доста по-възрастен от нея мъж. Това е и причината бракът да не просъществува дълго. Три години по-късно започва да се изявява като вариететна изпълнителка. През 1925 година заминава за Франция, където се превръща в звезда на вариететните представления. Заради провокативните си костюми и танци, нейни представления са забранени в редица европейски градове. През Втората световна война работи за Съпротивата и разузнаването. Получава удостоверение за летец и става лейтенант. Заради цвета на кожата си много често е съпровождана от расистки нападки. Като протест срещу расизма тя осиновява 12 деца с различен цвят на кожата. Гостувала е и у нас през 1972 година.

 

„Нещата, които истински обичаме остават с нас завинаги, заключени в сърцата ни, докато животът съществува.”

„Вярвам в молитвата. Тя е най-добрият начин да черпим сила от небето.”

„Аз не бях гола. Просто нямах дрехи на себе си.”

„Красива? Това е изцяло въпрос на късмет. Родена съм с красиви крака. По отношение на останалото... красиво, не. Забавно, да.”

„Много харесвам мъжете французи, защото дори и да те обиждат, те го правят изискано.”

„Разхождала съм се в дворци на крале и кралици, и в домове на президенти. И на много други места. Но не мога да се разходя в хотел в Америка и да си взема чаша кафе, и това ме влудява.”

„Омразата, насочена към цветнокожите, тук, в Сейнт Луис, винаги ме натъжава. Как можеш да очакваш света да вярва в теб и да уважава твоята проповед за демокрация, когато ти самият третираш чернокожите по този начин?”

„Ти трябва да учиш. Ти трябва да ходиш на училище и да се научиш да защитаваш себе си. Трябва да се научиш да защитаваш себе си с химикалка, а не с пистолет.”