Шарън Мари Тейт (24 януари 1943 г. – 9 август 1969 г.) е американска актриса и секс символ. Първоначално играе малки телевизионни роли. Често се появява и на страниците на списания, както и на кориците като модел. Нейната звезда изгрява с филмите Eye of the Devil (1966) и , Valley of the Dolls (1967).


През 1968 г. се омъжва за режисьора Роман Полански, с когото по това време снимат „Балът на вампирите”. Година по-късно Шарън е убита по най-бруталния начин – бременна в осмия месец, тя и нейни четирима приятели биват убити от на бандата на американския сатанист Чарлз Менсън. Младата звезда се появява на големия екран едва в 6 филма – последният от които „12+1“ излиза в САЩ след смъртта й.  

 „Сексапилът е виждане на този, който наблюдава. Мисля, че така трябва. Абсолютно. Моят сексапил не е очевиден, поне за мен.”

„Моето определение за любов е да се чувстваш пълен. Завършен. Прави всичко да изглежда по-леко.”

„Красотата е нещо, което виждаш. Любовта е нещо, което чувстваш.”

„Всичко реалистично има нещо грозно в себе си. Дори и цветето е грозно, когато повяхва, птицата, когато се устремява към плячката си, океанът, когато стане бурен и опасен.”


„По телевизията децата могат да гледат как хората се избиват един друг, което е доста необичайно, но не могат да гледат хора, които правят любов, което си е повече от естествено. В това няма никакъв смисъл?”

„Целият ми живот е решен от съдбата. Никога не съм планирала нищо, от това, което е случило с мен.”

„Добре сме се споразумели. Роман ме лъже и аз се преструвам, че му вярвам.”