Хелън Фолашаде Аду, известна в музикалния свят като Шаде (Sade), е британска певица от нигерийски произход. Родена е на 16 ануари 1959 година в Нигерия, където заживяват родителите й след сватбата. Когато нещата в брака не потръгват, майка й се връща в Англия с двете си деца.
Освен певческите си умения Шаде проявява завидни умения и като композитор и музикален продуцент. Става известна през 80-те години на 20 век като вокалист на едноименната английска група „Шаде”. Преди обаче да пробие в музиката, Шаде много иска да се занимава с мода. Дори се записва да учи в колежа по моден дизайн в Лондон. По-късно открива свое модно ателие, но скоро разбира, че няма перспектива. Затова се насочва към музиката. Тогава гласът й все още не е шлифован, но пък Шаде показва свой стил, както и нежна екзотичност, която се харесва на английската публика. Шаде има шест мултиплатинени албума, продала е близо 60 милиона копия по света, получава и 3 награди "Грами".

„За да бъдеш майка, трябва да си силна. Ако не се чувстваш силна, трябва да се преструваш.”

„Не съм срамежлива или отшелник. Просто прекарвам времето си с хора вместо с журналисти.”

„Винаги съм виждала себе си повече като музикант, отколкото като знаменитост.”

„Каквото и да правя, се съсредоточавам върху момента и го правя. Ако готвя някаква храна или супа, искам да бъде перфектна. В противен случай – какъв е смисълът да го правя?”

„Обожавам да пиша песни.”

„Смятам, че човек се чувства като аутсайдер, само ако е бил инсайдер.”

„Славата ме притеснява, така че правя всичко възможно да избягвам места, които привличат внимание.”

„Голяма част от текстовете ми са малки истории, натрупани от моя опит или от опита на мои приятели.”

„Веднъж песента излезе ли, тя вече не е моя. И това е цялата идея на музиката: да принадлежи на хората.”

„Тревогата, която изпитвам, когато закъснея, не може с нищо да се сравни с тревогата, която изпитвам, когато пристигна на време.”