На 76 години почина актьорът Стефан Данаилов. Легендата на българското кино и театър си отиде, след като в началото на месеца бе приет във ВМА с белодробен проблем. Светъл път на Мастъра! Небето от днес ще свети с още един талант!

Българският актьор Стефан Данаилов има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, и е носител на отличията заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев в периода 2005 - 2009 г., народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание и кандидат за вицепрезидент с кандидата за президент Ивайло Калфин през 2011 г.

Известен още като Ламбо, Стефан Ламбов Данаилов е роден е на 9 декември 1942 г. в София в семейството на Евдокия Данаилова и полк. Ламби Данаилов. Има 9 години по-голяма от него сестра, която също е актриса - Росица Данаилова. Стефан Данаилов има син - Владимир Данаилов - от актрисата Ирен Кривошиева, както и доведен син - Росен Цанков - от брака си с Мария Данаилова.

Още като дете Стефан Данаилов участва в игралния филм "Следите остават" (1956). Актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" докато е в казармата. Приет е в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев през 1963 г. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н. О. Масалитинов" (1967 - 1968).

Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Популярността му идва още след участието във филма "Първият куриер" в ролята на Иван Загубански, но истинската слава идва с ролята на майор Деянов в телевизионния сериите на филма "На всеки километър" (1969).

Сериите са разделени на две художествени части, като в периода между първите и вторите серии се снима във филмите "Князът" и "Черните ангели". Печели награда за най-добра мъжка роля в "Князът" и "Черните ангели" на Фестивала на българските филми във Варна през 1969 г. 

След ролята на майор Деянов младият актьор изпълнява много други запомнящи се роли. Един от най-добрите си екранни образи създава във филма "Иван Кондарев" на Никола Корабов. Култова остава репликата му във филма "Дами канят" (1980)

Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?

Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г. Ролята на "Нуцо" в италианския сериал "Октопод" също му носи слава в чужбина. 

Стефан Данаилов се връща отново на сцената през 1973 г., за да се присъедини към трупата на Театъра на народната армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов". На Стената на славата пред "Театър 199" има пано с отпечатъците му. От 1988 г. Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за драматичен театър на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

През последните години Стефан Данаилов изпълнява роли в емблематични сериали на bTV, превърнали се в любими на българската публика - "Стъклен дом" (2010-2011), "Столичани в повече" (2011), "Фамилията" (2013-2014), както и новият филм "Завръщане" на Ники Илиев.