През последните 15 месеца Холивуд загуби тримата си най-стари актьори от Златната ера на киното – легендата Кърк Дъглас почина през февруари миналата година на 103 години, през юни същата година си отиде и звездата от „Отнесени от вихъра“ Оливия де Хавиланд, а тази седмица загубихме и актьора Норман Лойд, който беше най-възрастният жив холивудски актьор – на 106-годишна възраст.

Снимка: Getty Images

Новината беше съобщена от „The Hollywood Reporter.“, които се позовават на сина му. Не е посочена причина за смъртта му.

Кой беше Норман Лойд

Актьорът, който е роден на 8 ноември 1914 г., започва филмовата си кариера през 1939 г., а последната му роля е през 2015 г.

Снимка: Wikipedia

Норман учи право в Нюйоркския университет, но се отказва от тази кариера, когато вижда по какъв начин Голямата депресия се отразява на хората. „За всички – за семейството ми и за хората на бизнеса, това бяха ужасни времена“, спомня си той. „Реших, че няма смисъл да оставам в колежа и да ставам адвокат, след като пред мен толкова много адвокати ставаха таксиметрови шофьори.“

Снимка: Wikipedia

Младият мъж открива истинското си призвание в театъра. А там, освен кариерата, която ще следва до края на живота си, открива и любовта. Пеги Крейвън и Норман Лойд сключват брак през 1936 г. и остават заедно цели 75 години до смъртта ѝ през 2011.

Снимка: Wikipedia

Норман Лойд е работил и с друг голям режисьор – Алфред Хичкок. Хичкок го взел да участва във филмите му „Саботьор“ и „Омагьосаният“.

Лойд има много малки роли в различни филми, като доста от тях са влезли в историята на киното. През 1989 г. играе директорът на училището, в което преподава героят на Робин Уилямс в „Обществото на мъртвите поети“. Последната роля е в комедията „Тотал щета“. Там той има малка, но запомняща се роля и е успял да впечатли всички членове на екипа с това колко жизнен е, дори на 100 години.

Снимка: Getty Images

Една от нещата, с които Норман Лойд се гордее най-много е, че е познавал лично гениалният Чарли Чаплин. Двамата редовно са играли заедно тенис.