На 84 г. почина големият български актьор Славчо Пеев. Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов беше първият, който съобщи новината в профила си във Фейсбук.

"Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа той.

Актьорът е починал в съня си.

„Чувахме се за всички празници, не изпускаше нито един мой рожден ден; бе първият, който ми звънна в 00.05 ч. на 1 януари, за да ме поздрави за Нова година... По време на Ковид редовно му носех топла храна и си говорехме от разстояние - знаех колко важно е да не го заразим!“ – написа актьорът Мариан Бачев.

ДОАЙЕНЪТ НА САТИРАТА

Роден на 4 април 1939 година, Пеев ще остане един от големите личности, обогатили българската културна сцена с несравнимия си талант и отдаденост.

След завършването си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 година, той бързо завоюва сърцата на публиката с неповторимия си актьорски талант. Той работи в редица театри като Драматичен театър „Йордан Йовков“ в град Добрич (тогава Толбухин), Сатиричен театър „Алеко Константинов“, където е директор до 1989 година. 

Какъв е бил Славчо Пеев на абитуриентския си бал - вижте във видеото. 

Славчо Пеев се отличава не само с бляскавата си актьорска кариера, но и с режисьорските си постижения. През 2006 година той поставя на сцената "Римска баня" от Станислав Стратиев в Сатиричния театър и режисира други важни постановки като "Две сватби и едно прелюбодеяние" от Рей Куни и "Таблата" от Димитрис Кехаидис.

Неговата актьорска магия се простира и във филмовата индустрия, където участва във впечатляващ брой продукции. Сред тях са "Конникът" (1964), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "С деца на море" (1972), и "Мисия Лондон" (2010).

Наградите, които Славчо Пеев получава, са заслужено признание за неговия труд и талант. През 1984 година той е удостоен с титлата "Заслужил артист", а също така е носител и на различни други отличия и награди, като „Награда“ на II общобългарско състезание за майстори на естрадното изкуство и „II-ра награда“ на Майските тържества в Пловдив.

Извън сцената и киностудиото, Славчо Пеев е активен и в обществения живот, директор е на Българската академия за култура в Рим и на Централния студентски дом на културата от 1992 година.

 

СЛАВЧО ПЕЕВ - ВАЖНИТЕ ЖЕНИ В ЖИВОТА МУ 

Първият му брак е изключително кратък. Случва се още преди да бъде разпределен като актьор в театър. Решава, че иска да е женен, за да скъса веднъж завинаги с ергенския живот. Кум на първия му брак е Радой Ралин. След разпределението се разделя с жена си, въпреки заплахите на баща й.Втората му съпруга е красива балерина. От този брак има син Петър, който е женен за Алис – снахата, с която актьорът много се гордее. Дълго време синът на Славчо Пеев е бил свещеник. Многобройното им семейство има и още една жена, важна за живота му – внучката, която носи красивото името Епъл. Любопитен факт е, че всички внуци го наричали по малко име – Славчо, а не дядо.Своята последна спътница в живота Славчо Пеев среща също по интересен начин - в трамвай. От този брак има дъщеря, която се казва Йоана. Тя е омъжена и работи в Лондон. Дълго време със съпругата си живее в Кипър, но често е сам в България, заради театъра.

7 СЛАВНИ РЕПЛИКИ НА СЛАВЧО ПЕЕВ


"Не се чувствам като будител, но се чувствам като човек, който е правил неща, които никой друг не е правил. Хората са ставали други заради тях!"

„Бяха кьоркютук пияни“, разказва за пилотите на свое пътуване със самолет приживе Пеев.

„Много ми е зор, както искат така да ме запомнят“, казва Стоянка Мутафова. „Така съм и аз“, признава Пеев.

„Аз съм най-нормален и обикновен актьор в тази държава“

В 10-клас решава да напусне училище, за да игра е само баскетбол.
„Тогава не усетих от къде получих един шамар, след него втори“
Така учителят му по физическо му помага да не се откаже от училище.

"В работата много приятели приемаш нови, но много и губиш."

"Нека говорят - значи ни има!"

Снимка: БГНЕС

Смъртта на Славчо Пеев оставя огромна празнина в българската култура и изкуство. Той ще бъде запомнен завинаги не само като изключителен актьор и режисьор, но и като личност с вдъхновяваща страст към изкуството и живота.

Славчо Пеев оставя след себе си богато наследство, което ще продължи да възхищава и вдъхновява поколенията. Неговото творчество ще остане живо в сърцата на всички, които са имали щастието да се докоснат до него чрез сцената, екрана или неговите режисьорски изяви.