Стояла до късно на работа снощи, станала рано днес - ето с тази Петя Дикова се срещам. Израснала с гувернантка "като фюрер", постоянно повтаря "извинявай" и "благодаря", проветрява си мислите с книги с ценни мъдрости... Водещата на предаването COOL...T се впуска в новото предизвикателство с цялото си сърце, време, интереси и знания.  

Как се роди идеята за предаването COOL…T?
Екипът на bTV реши да направи първото по рода си лайфстайл предаване с ресурса на bTV Новините. Предаването ще събира всички последни новини от новинарските емисии, заради които много хора, неизкушени от политика, остават да гледат до края.
Екипът, в лицето на Марина Евгениева, Борислав Лазаров, Апостол Николов и Емо Дилчев, са категоричното доказателство за този интерес. Марина е човекът, интервюирал „Металика”, Боби Лазаров според мен и до сега е единственият, който е задал въпрос на Мадона, Апостол Николов е най-саркастичният и ироничен кадър на международен отдел, който ще се занимава с международни хроники, а Емо Дилчев години наред е бил сред най-добрите приятели на звездите от българския шоубизнес.


Има ли нещо, което те притеснява, или което те вдъхновява в амплоато ти на водеща?
Вярвам, че работя с най-добрия екип и че зрителят ще бъде добронамерен. Всички ще научим нещо ново от този проект. Надяваме се, както казват англичаните, всеки да намери своята чаша чай.

Как измислихте името COOL…T?
Закачката идва от английската дума COOL - страхотно, а добавеното Т е с препратка към думата култ. Има и връзка с думата култура. Още от името става ясно, че предаването ще обхваща всичко, интересуващо феновете, които държат своите идоли в култ, и онова, което държи интереса на хората, изкушени от културата. Заедно с това на фокус ще бъде и любопитната, понякога и жълта страна на шоубизнеса.


Какво да очакват зрителите на 2 март, когато стартира лайфстайл предаването?
Благодаря, че не го наричате светско. Това е може би най-грозната дума в българския език, след потник. Светско е дума, която обижда едно предаване, а значението, което е придобила, е принизяващо за това, което ние правим. Ще срещнем зрителя с най-култовата личност в момента - Любомир Христов, който е най-ярката българска следа в Оскарите. Той стои зад визуалните ефекти на „Животът на Пи”, и „Арго”, участвал е и в екипа на „Облакът Атлас”. Ще разкажем как се е появило сидито, защото на 2 март се навършват 30 години от масовото му производство. Ще покажем 80-ия юбилей на филма „Кинг Конг”, интервю с най-близкия до принцеса Даяна човек, който знае всички нейни тайни, историята на песента „Пътнико свиден”, за да направим препратка към 3 март. Емо ще бъде зад кулисите на наградите на телевизия Планета. Смятаме, че ще бъде интересно на зрителя да види какво се случва, след като наградите бъдат връчени, а красавиците си пийнат. Имаме интересен материал за Мат Деймън, който обяви, че спира да уринира, протестирайки срещу статуята на пишкащото момченце в Брюксел, която хаби много вода. Имаме и рубрика, условно кръстена „Къде да отидем”, за да покажем на хората, че България не е само София.

Култ е…
Аз съм много изкушена от американското общество, където е по-лесно да има култ към някаква звезда. Тяхната Лили Иванова, която е Шер или Барбара Стрейзънд, е безспорна. Докато ние обичаме да принизяваме личностите, които би трябвало да издигаме в култ. Това е предмет на една от първите ни дискусии в студиото.

Културно е…
Имаме амбицията да отразяваме интересната част от културата. Дълбоко вярваме, че всичко е въпрос на поднасяне на информацията.


Донесла си ни свои любими предмети. Разкажи повече за тях.
Това са два парфюма на Бритни Спиърс - много момичешки. Аз съм издигнала Бритни в култ не като глас или изпълнител, а като индустрия. Всички, които ме познават, знаят за този мой култ. Знаят, че аз съм малко инфантилна, не искам да се разделя с момичешкото и на моменти се вдетенявам.


Книгата „Хапливите прозрения на жените”
е събрала сентенции от най-великите жени в историята на нашето време. Обичам такъв тип книги, защото дават добра база за философстване. Аз много обичам да философствам. Това е книга терапия – за моментите, когато гаджето ти те е зарязало, или са те вкарали в интрига. Едно от любимите ми прозрения е „Няма нищо по-деликатно от доброто име на жената. То е най-красивото и в същото време най-крехкото нещо в човешкия свят”. Аз дълбоко вярвам в това. И каквото правя в личния си живот, го правя така, че да не накърня доброто си име.


Как съчетаваш вдетеняването и философстването?
Те не са взаимно изключващи се. И децата философстват. Обичам да философствам сигурно защото съм дъщеря на баща си. Като него съм зодия Лъв и като него не приемам "Не" за отговор.

На почти всички снимки, на които съм те виждала, си все усмихната. Откъде тази лъчезарност и енергия?
Когато ти харесва това, с което се занимаваш, си личи. Затова не коментирам политика или икономика – не искам да се изцапам.

Снимка: Петя Дикова, личен архив


Ако имаш възможност отново да започнеш кариерата си, би ли променила нещо и какво?
Тъй като претръпнах към критики и хейтъри, може би не. Иначе бих си спестила главоболията и безсънните нощи, прекарани в работа и четене. 

Коя е най-голямата беля, която си правила в детството си?
  Аз бях много послушно дете. Бяха ми казали къде стоят парите - по онова време това обикновено беше някоя ваза. Но аз за нищо не харчех пари. Имах стерилно детство, без пакости. Имах една американска гувернантка, Грейс. Беше истински фюрер.

Снимка: Петя Дикова, личен архив


Кафе или чай?
Не пия кафе. Но и чай не пия. Английски чай с мляко.

Нощна птица или ранобудник?
Лягам рано, ставам рано.

Баничка или мюсли?
3 банички.

Пиано бар или дискотека?
Пиано бар.

С грим или без?
Без.

С високи токчета или с маратонки?
Маратонки и конска опашка.

Електронна книга или хартиена?
Хартиена.

Facebook или Twitter?
Facebook

Брак или съвместно съжителство?
Съвместно съжителство.

Роналдо или Меси?
Не понасям футбол.

Двама нови приятели или един стар?
Един стар. Не допускам нови хора до себе си.