Тазгодишните избори за президент на САЩ събудиха огромен интерес сред гласоподавателите. Възможността за подаване на глас по пощата даде възможност на над 90 млн. души (повече от общото количество гласували на предишните избори) да изразят волята си още до неделя.

Вчера бе финалния ден на изборите и докато в Щатите броят бюлетини ние ще преброим кои знаменитости се появиха за първи път пред урната (или пощенската кутия).

28-годишната поп-певица Селена Гомес си призна, че "никога не съм вярвала, че гласът ми е от значение" и за нея това е първо гласуване. Тя сподели снимка, на която е със стикер "Аз гласувах".

Британският сатирик Джон Оливър получава американско гражданство едва в края на миналата година (той е на 43 г.) и за него тези избори са били първата му възможност да упражни правото си на глас.

"Когато пуснах бюлетината в автомата и чух съобщението "Гласът ви е приет." очите ми се насълзиха и бях готов да се разплача", разказва водещия в емоционално гостуване на колегата си Стивън Колбърт.

Подобна е и историята на актьора Райън Рейнолдс.

Актьорът е родом от Канада и за него това са първи избори на американска територия. Той публикува снимка, на която е заедно със съпругата си Блейк Лайвли и написа: "Искам да благодаря на Блейк, че ми помогна да се справя с първото ми гласуване. Отначало беше страховито, след това вълнуващо, а сега съм малко уморен. И горд."

По-различна е историята на Кание Уест.

Рапърът също гласува за първи път, защото за първи път видя кандидат, достоен вниманието му - самият себе си. 

Кийрнан Шипка, известна от "Момчетата от Медисън Авеню" публикува снимка с бюлетината си и я подписа с лаконичното: "Гласуването е готино".

Супермоделът от палестински произход Бела Хадид отведе майка си Йоланда (родом от Холандия) да гласува за първи път. "Толкова се гордея с нея", написа тя в Инстаграм.

Любопитен е случаят на Снууп Дог.

Рапърът е бил уверен, че наличието на криминално минало не му дава право да гласува. Оказало се, че не е така и той дори подготвя кампания, целяща повече хора да се явят пред урните. Видеоклипът "Drop It In The Box!" e подготвен съвместно с Демократическата партия и използва култовия дует на Снуп и Фаръл Уилямс.

Подобна е и логиката на легендата на бокса Майк Тайсън. 

"Мислех, че нямам право заради досието ми. Гордея се, че най-сетне участвам в изборите.", написа той.